Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] ÂŚlizga przy zmianie biegu z 2 na 3. Pomocy:(:(:(:(

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
woszczu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] ÂŚlizga przy zmianie biegu z 2 na 3. Pomocy:(:(:(:(

Post autor: woszczu » 09 maja 2012, 14:42

Witam kolegów fachowców:). Miałem kiedyś fajną 80-tkę i skusiłem się na a6 2.8 v6 tiptronic... Mój problem polega na tym, że przy normalniej i spokojnej jeździe wszystko chodzi tip top, ale kiedy wcisnę mocniej pedał gazu auto zbiera się ładnie, elegancko zmienia też pierwszy bieg na drugi, natomiast przy zmianie biegu z 2 na 3 jest takie jakby długie ślizganie do 6 tyś. obrotów (a nie raz czasem wyżej) i wtedy czuć, że nie ciągnie auta, po czym następuje włączenie trzeciego biegu i przez to jest mocne zerwanie auta. Dalej już jedzie normalnie. Na tiptronic-u jest to samo. Olej z filtrem wymieniony metodą statyczną, nic nie pomogło. Zrobiłem już 3 tyś. km i cały czas jest tak samo, nic się nie pogarsza. Vag-a podpiąłem, wyskakuje tylko błąd, że niewłaściwy sygnał włącznika świateł stop czy coś takiego. Proszę o pomoc bo nie wiem co z tym dalej robić.
Już zawsze AUDI.

boogus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boogus » 09 maja 2012, 20:59

U mnie problem ten sam, tylko sytuacja z 3 na 4 bieg. Plus dodatkowo wyciek ze skrzyni. Skrzynia wyjęta z auta, jutro jedzie do regeneracji do Wrocławia.. Wstępnie dzieĂą pracy i ma być gotowe. Link niżej

http://allegro.pl/audi-a4-a6-a8-5hp-19- ... 31400.html

O rezultacie oczywiście poinformuję... pzdr.

woszczu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woszczu » 10 maja 2012, 12:42

Ok czekam bardzo na informacje:)

[ Dodano: 2012-05-21, 11:11 ]
Problem ustał:) Ostatnio wracałem z pracy i wcisnąłem pedał w podłogę, okazało się ze auto zmienia normalnie każdy bieg;D właściwie nie wiem co było przyczyną ale skrzynia teraz chodzi tak jak powinna. Wydaje mi się, że to mogła być wina oleju, bo był nie wymieniany baaaardzo długo. Po wymianie na początku nie polepszyło się nic, dopiero po zrobieniu około 2000 km zaczęła chodzić. Podejrzewam, że coś mogło się tam przypchać jakimś syfem. Teraz cieszę się jak młody pies pchłami <lol>
Już zawsze AUDI.

przemob4613
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: przemob4613 » 06 lip 2012, 20:21

podejrzewam ze masz problem z płyta sterującą wymiana oleju może pomóc ale na krótko
ponieważ masz zanieczyszczone zaworki płyty miałem takie same objawy dopiero wymycie płyty załatwiło sprawe na dobre pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 09 lip 2012, 09:53

woszczu pisze:Ok czekam bardzo na informacje:)

[ Dodano: 2012-05-21, 11:11 ]
Problem ustał:) Ostatnio wracałem z pracy i wcisnąłem pedał w podłogę, okazało się ze auto zmienia normalnie każdy bieg;D właściwie nie wiem co było przyczyną ale skrzynia teraz chodzi tak jak powinna. Wydaje mi się, że to mogła być wina oleju, bo był nie wymieniany baaaardzo długo. Po wymianie na początku nie polepszyło się nic, dopiero po zrobieniu około 2000 km zaczęła chodzić. Podejrzewam, że coś mogło się tam przypchać jakimś syfem. Teraz cieszę się jak młody pies pchłami <lol>
Nie ciesz się - znaczy ciesz się i leć zmienić jeszcze raz olej, jesli się to wypłukało, to warto zalać to teraz czystym :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja