[ ALG 2.8 193 KM] Klekot po dłuższym postoju
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Filip
- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[ ALG 2.8 193 KM] Klekot po dłuższym postoju
Witam,
ostatnio zauważyłem, że jak auto jest nieużywane około 2-3 dni to po odpaleniu przez 1-2sek słychać taki klekot. Potem problem znika. Jak jest użytkowany codziennie to nic takiego nie występuje.
Tak sobie myślę ze powodem jest spłynięcie oleju do miski przez te 2-3 dni i auto potrzebuje tych 2 sekund aby olej dotarł tam gdzie trzeba...
Dobrze rozumuje czy coś innego może być przyczyna?
ostatnio zauważyłem, że jak auto jest nieużywane około 2-3 dni to po odpaleniu przez 1-2sek słychać taki klekot. Potem problem znika. Jak jest użytkowany codziennie to nic takiego nie występuje.
Tak sobie myślę ze powodem jest spłynięcie oleju do miski przez te 2-3 dni i auto potrzebuje tych 2 sekund aby olej dotarł tam gdzie trzeba...
Dobrze rozumuje czy coś innego może być przyczyna?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7T 230KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Pasek jest na rozrządzie. A łaĂącuch jest pod deklem pokrywy zaworów. ÂŁączy 2 wałki rozrządu. U mnie też lekko zagrzechocze przy odpaleniu po długim postoju około 1 sekundy. Nie przejmuję się tym z tego co wiem ludzie tak latają przez długie lata i nic się nie dzieje
Pozdrawiam

Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Paliwo: Benzyna
100% racji to hałasujące napinacze łaĂącuchów rozrzadu pracujące na suchopiotrek24dm pisze:Pasek jest na rozrządzie. A łaĂącuch jest pod deklem pokrywy zaworów. ÂŁączy 2 wałki rozrządu. U mnie też lekko zagrzechocze przy odpaleniu po długim postoju około 1 sekundy. Nie przejmuję się tym z tego co wiem ludzie tak latają przez długie lata i nic się nie dziejePozdrawiam
piona
- sleppy
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Do wymiany też zawory zwrotne oleju pod kolektorem dolotowym:
![Obrazek]()
A6 sprzedana... W poszukiwaniu następnej. Bywajcie na forum https://a6klub.pl 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Allroad C7
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Paliwo: Diesel
U mnie jest to samo od 3 lat i na razie nic się nie dziejePasek jest na rozrządzie. A łaĂącuch jest pod deklem pokrywy zaworów. ÂŁączy 2 wałki rozrządu. U mnie też lekko zagrzechocze przy odpaleniu po długim postoju około 1 sekundy. Nie przejmuję się tym z tego co wiem ludzie tak latają przez długie lata i nic się nie dziejePozdrawiam