Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BAU 2.5 179 KM] Brak mocy w a6 c5 2.5 TDI 9BAU)

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
AudiForever
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BAU 2.5 179 KM] Brak mocy w a6 c5 2.5 TDI 9BAU)

Post autor: AudiForever » 19 lut 2012, 19:42

Witam wszystkich mam problem ze swoją ślicznotką . a mianowicie chodzi mi o to ze jeździ sie nia jak by miała ze 100 kucyków. osiąg sa takie jak w audi a6 1.9 TDI 110 KM. autko równo wkręca sie na obroty ale jakby trochę wolno. Rozpędzam je do 180 km/h dalej nie mogę ponieważ koĂączy sie prost odcinek drogi na którym osiągałem 210km/h .Rozrząd był 2 miesiące temu wymieniany wałki jak nowe turbina jest po regeneracji której dokonałem w sierpniu. świece wymienione (na NGK) tydzieĂą temu bo było ciężko z odpalaniem na mrozach teraz odpala na dotyk ;) czy to może być problem z katalizatorem lub filtrem powierza ??? I jeszcze mam pytanie jeśli pozbęde sie katalizatorów to mam wstawić same ich obudowy czy zwykłe rury i czy przez to samochód nie bedzie chodził jak czołg i nie odczuje spadku mocy !

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam ;)

marcin_lechu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: marcin_lechu » 19 lut 2012, 20:35

brak mocy, może być tego wiele powodów, u mnie było tak, że po wymianie rozrządu coś źle dokręcili i na szczęście rozrząd nie przeszedł o kilka ząbków ale już skutkowało to takim zjawiskiem, że auto ciągnęło do 2 tys obrotów a później dupa. i tak na każdym biegu. oddaliśmy auto i ponownie się temu przyjrzeli... teraz śmiga :)

Przyczyn może być mnóstwo począwszy od fatalnego paliwa i w związku z tym nieodpowiedniej wg. komputera mieszanki, poprzez przepływomierz, wtryski (czasami trzeba przedmuchać), turbina- zrobine <okok> . EGR również się czyści- ponieważ jeśli się zapcha też silnik traci moc. Ja mam w pasku zaślepiony i nie narzekam :D
wywal kata :)
pzdr

AudiForever
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AudiForever » 19 lut 2012, 21:02

u mnie silnik kręci obroty do koĂąca tylko tak trochę wolno na luzie prawie nie odczuwalne
Przed wymianą rozrządu też tak było ze nie miał tej mocy co powinien>jednak wymiana rozrządu trochę pomogła ale nie znacznie. Paliwo biorę z najlepszej stacji w okolicy (orlen) a czym mogę wyczyścić zawory EGR i przepływomierz ?? a co do kata to mam zostawić same obudowy czy wstawić zamiast kata zwykłe rury ??
Proszę o odpowiedź
z góry dzięki ;)

marcin_lechu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: marcin_lechu » 20 lut 2012, 14:48

a czym mogę wyczyścić zawory EGR (na pewno) a przepływomierz <mysli> sadzę że tak :)

co do kata bym zostawił obudowe, możesz zastapic go rura w środku (a obudowa zostaje żeby wyglądalo na to że jest) :p a jeśli nie chesz się bawić to po prostu wykrusz zawartość tej puszki i zamontuj ją ponownie.

pzdr

AudiForever
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AudiForever » 20 lut 2012, 20:08

właśnie zamówiłem kabel do diagnostyki vag myśle ze z toczątkiem tyg bedzie i powiem jakie błedy mi wyskoczą
dzięki za info
pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja