[ A6 C6] felgi i opony
[ A6 C6] felgi i opony
Mam pytanie,czy mogę założyć do mojego a6c6 felgi 18 i opony o wysokości 55,rzecz w tym,czy nie będą za duże, czy zmieszczą się w nadkolach i czy auto będzie funkcjonować poprawnie?
- mariosandy
- Forum Audi A6 / A7
ok.dzięki.U mnie jest napęd quattro a wcześniej czytałem że koło zapasowe w aucie z tym napędem powinno być w takim samym rozmiarze jak pozostałe...nie wiem dokładnie dlaczego...ale wynika z tego że zmieniając felgi na większe muszę dokupić taki sam zapas.mariosandy pisze:cześć proponuje nie zakładać ja osobiście miałem i nie bardzo się jeździ miałem tez w c5 17stki na 45 to było jak wóz z kołami drewnianymi teraz mam w c6 17 na 55 i jest w miare ok pozdrawiam
Generalnie zawsze koło zapasowe powinno być tej samej wielkości, z oponą podobną i bieżnikiem. Szczególnie jak masz esp, quattro, czy też zakładasz na oś napędzaną. Logiczne, że różnica wielkości to inne obracanie koła, jak masz napęd na cztery to napędzane koła są tak samo, a obracają się inaczej (to które ma inną wielkość inaczej). Jak masz małe koło np 15 " to robi więcej obrotów niż 20 " do pokonania tej samej trasy. 
Tylko pamiętaj, że np jak masz 17 i niższy profil opony, to jak będziesz miał 16 z wyższym profilem to wyjdzie na to samo. Jako koło dojazdowe spokojnie wystarczy.

Tylko pamiętaj, że np jak masz 17 i niższy profil opony, to jak będziesz miał 16 z wyższym profilem to wyjdzie na to samo. Jako koło dojazdowe spokojnie wystarczy.
Jeśli Ci pomogłem nie wciskaj "pomógł", po prostu Ty pomóż następnym razem 

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam, chciałbym kupić nowe felgi 17" na lato, lecz znalazłem tylko takie o szerokości 7"(te co mam teraz mają 7,5"). Czy będzie jakaś duża różnica w wyglądzie i prowadzeniu samochodu? Dodam też, że w starych felgach ET wynosi 45, a w tych, co chce kupić 42. Rozmiar opony 225/50 R17. Czy będą też jakieś duże różnice w wyglądzie opony na feldze? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. 

- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
do lata jeszcze trochę czasu może poczekasz i trafisz jakąś okazję, jeżeli nie toBetoniarka pisze:Witam, chciałbym kupić nowe felgi 17" na lato, lecz znalazłem tylko takie o szerokości 7"

Witam,

Rozumiem, że chodzi o opony do c6 z motorem 3.0 Jeśli tak to jak mnie pamięć nie zawodzi to auta te wychodziły z fabryki na 225/50R16, z resztą nie istotne . ….więc nic nie szkodzi abyś założył 225/50R17 różnica w średnicy obu opon to jakieś 30mm. Tutaj sprawa jasna wszystko będzie OK., Co do szerokości felgi tutaj nic nie stoi na przeszkodzie abyś założył takie opony na felgę o szerokości, 7” choć szerokość zalecana do takiej gumy to 7.5”. Co do offset-u, czyli ET 45 mm i 7, 5” i ET 42mm i 7” tutaj offset będzie kilka skromnych mm na minusie, czyli felga bardziej na zewnątrz auta, więc nie musisz się martwić o jakiekolwiek problemy.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Dziękuję za informacje. Właśnie chcę kupić oryginalne felgi i z tych wszystkich "wzorów" podoba mi się tylko jeden (na aucie nie wydaje się zbyt mały). Może były też takie felgi 7,5", ale nie mogę znaleźć, a na wiosnę mogą trochę ceny pójść w górę, dlatego chciałbym kupić teraz.Takie chciałbym kupić:http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-17-a ... 12859.html Może wiecie, czy były takie felgi 7,5"?
-
- Forum Audi A6 / A7