[ MANUAL+Q] [C5 2.5TDIQ Avant1998r]Wymiana skrzyni biegów,ja
-
- Forum Audi A6 / A7
[ MANUAL+Q] [C5 2.5TDIQ Avant1998r]Wymiana skrzyni biegów,ja
Witam!Od niedawna jestem posiadaczek wyżej wymienionego autka i już problem ze skrzynią a dokłądnie raczej z torSenem...samochód strasznie skacze jak powoli się chce ruszyć ze skręcona kierownicą lub przy mocniejszych skretach podczas jazdy,po konsultacji z mechanikiem doszliśmy do wniosku aby wymienić skrzynie wraz z mechanizmem.Pytanie moje brzmi:czym się mam kierować aby kupić sprawną i pasującą do mojego samochodu skrzynie?Każda wskazówka jest dla mnie cenna,to moje pierwsze Q... 

Co to znaczy strasznie skacze? Masz na myśli drżenie ?
Jeżeli jest to drżenie pokukaj po forum jest troche o tym i wielu użytkowników quattrówek ma takie objawy, włącznie zemną
Hmm szczerze mówiąc to bym Ci poradził wizytę u innego mechanika albo u jakiegoś dla którego quattro to chleb powszedni (bez urazy dla Twojego mechaniora) ale jak ktoś każe wymieniać pół auta na inne pół niewiadomo jakiego pochodzenia to mnie krew zalewa
Wejdz pod wóz, na skrzyni jest tabliczka na której jest oznaczenie modelu skrzyni. Jeżeli koniecznie chcesz wymieniać skrzynię to najlepiej na taką, którą mogłeś sprawdzić, bo każda, która leży to kot w worku i nie wierz w bajki , skrzynia używana jest na 10000% sprawna i ma mało nalatane.
Jeżeli jest to drżenie pokukaj po forum jest troche o tym i wielu użytkowników quattrówek ma takie objawy, włącznie zemną

Hmm szczerze mówiąc to bym Ci poradził wizytę u innego mechanika albo u jakiegoś dla którego quattro to chleb powszedni (bez urazy dla Twojego mechaniora) ale jak ktoś każe wymieniać pół auta na inne pół niewiadomo jakiego pochodzenia to mnie krew zalewa

Wejdz pod wóz, na skrzyni jest tabliczka na której jest oznaczenie modelu skrzyni. Jeżeli koniecznie chcesz wymieniać skrzynię to najlepiej na taką, którą mogłeś sprawdzić, bo każda, która leży to kot w worku i nie wierz w bajki , skrzynia używana jest na 10000% sprawna i ma mało nalatane.
-
- Forum Audi A6 / A7
ale nie wierze,że skacze Ci tak że aż słychać strzały w napędzie i auto dosłownie podskakuje,napęd na tyle blokuje że jak max skrece kołami to auto hamuje,ciężko jest ruszyć,oscyloskopem sprawdziliśmy i stuki dochodzą z TorSena...
Do tego 4 coś mi wyje i 6 też coś dziwnie chodzi...z tej wiedzy co posiadam to teoria mechanika się sprawdza,sam wszystko widziałem na własne oczy więć wątpie że w butelke mnie nabija a po drugie gdzie ja na tej wsi znajdę mechanika co quattro to dla niego chleb powszedni...;)Numery posprawdzam jutro u niego na kanale,ciekawe czy z a4 2.5 TDI tak 2000r by podeszła...? 

-
- Forum Audi A6 / A7
nagły zwrot akcji!Wczoraj miałem zdemontowany akumulator na noc bo dolewałem wody i ładowałem go,dziś wkładam go i jade do mechaniora spisać nr skrzyni i oznaczenia a tu coś dziwnego,strzelanie napędu ustało,nie skacze,normalnie się zachowuje,jest cicho tylko słychać przegób przedni,specjalnie pojechałem na pusty plac i max skrecona koła raz w jedną raz w drugą do przodu do tyłu,zrywy i wszystko na bardzo wyskoich obrotach aby przeciążyć skrzynie a tu dalej nic...Nie wiem co się dzieje ale narazie się ciesze nie powiem...
A teraz pytanie:czy układ quattro w jakis sposób jest sterowany elektronicznie lub coś?Bo na pewno komputer się zresetował i może coś pomogło...albo sie łódze...
Jeszcze jedna rzecz,mam bąbelki w paliwie jak samochód ma włączony silnik,co robić?A tak poza to chętnie kupię jakiś używany ale sprawny akumulator do 2.5TDI.

, witam na początek sprawdź czujniki ABS-u to one są często przyczyną drżenia nadwozia podają błędne dane do ECU i któryś zacisk Ci trzyma i trzęsie budą .yasio88 pisze:nagły zwrot akcji!Wczoraj miałem zdemontowany akumulator na noc bo dolewałem wody i ładowałem go,dziś wkładam go i jade do mechaniora spisać nr skrzyni i oznaczenia a tu coś dziwnego,strzelanie napędu ustało,nie skacze,normalnie się zachowuje,jest cicho tylko słychać przegób przedni,specjalnie pojechałem na pusty plac i max skrecona koła raz w jedną raz w drugą do przodu do tyłu,zrywy i wszystko na bardzo wyskoich obrotach aby przeciążyć skrzynie a tu dalej nic...Nie wiem co się dzieje ale narazie się ciesze nie powiem...A teraz pytanie:czy układ quattro w jakis sposób jest sterowany elektronicznie lub coś?Bo na pewno komputer się zresetował i może coś
toom_ek
-
- Forum Audi A6 / A7
to miałoby sens...wystarczy sie podłączyć pod zwykły tester diagnostyczny?Nurtuje mnie lecz dlaczego kontrolka od ABS-u nie świeciła się...Nie wiem czy problem powróci czy nie..., witam na początek sprawdź czujniki ABS-u to one są często przyczyną drżenia nadwozia podają błędne dane do ECU i któryś zacisk Ci trzyma i trzęsie budą .