Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi A6 C5] Skrzypienie kierownicy

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Karawar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C5] Skrzypienie kierownicy

Post autor: Karawar » 27 lis 2011, 11:58

Poniżej jest link do filmu, który zrobiłem w aucie.

Nie wiem dlaczego kierownica mi piszczy gdy skręcam w prawo. Gdy skręcam w lewo nie piszczy. Zdejmowałem poduszkę powietrzną i nie zauważyłem tam żadnych elementów, które mogą trzeszczeć. Macie jakieś rozwiązanie tego problemu?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 12:36 przez Karawar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 27 lis 2011, 12:03

Karawar, po pierwsze link nie działa ;(
Po drugie pod poduszką nie ma żadnych cześci ruchomych, wiec co mialoby wydawać dźwięki ???
Częsci ruchome są dopiero poniżej kierownicy.

Było już kilka tematów o piszczeniu/skrzypieniu kierownicy, czytałeś ?
Części samochodowe online - Motostacja pl

Karawar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karawar » 27 lis 2011, 12:28

Link naprawiony.

Jeśli chodzi o tematy ze skrzypieniem kierownicy to czytałem informacje o maglownicach.
Sęk w tym, że u mnie nie skrzypi nic na wysokości stóp, tylko dokładnie pod samą kierownicą.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 27 lis 2011, 13:13

Jak ja zgłaszałem taki problem to tez większość postów była, że zawieszenie, końcówki drążków, maglownica. Ja jednak zdecydowanie słyszałem, że to jest wewnatrz auta.
Słyszałem, że to pod kierownicą ale tu mozna sie pomylić gdy siedzi się na siedzeniu.
Weź pokręcaj kierownica ale ucho "przyłóz " bezpośrednio tam gdzie podejrzewasz. U mnie wpsikiwanie silikonów, WD itp pod koło kierownicy pomagało na bardzo krótko.

Jak dla mnie to był odgłos suchego tarcia gumy.

Problem mozna było naprawić dorywczo ustawiając kierownicę wyzej lub niżej (tak aby nie była napręzona). Rozwiazanie docelowe to było wymontowanie wału kierownicy i wlewanie do niego środków smarujących. Są dwa łozyska: górne i dolne i one mają jakieś gumowe uszczelniacze (nie rozbierałem, więc szczegółów nie napiszę) i myslę, że to one skrzypią. Ta konstrukcja jest taka sama w Audi, Passatach, Skodach i wszedzie tam to u mnie wystepowało (auta kilkuletnie).

Może być jeszcze tak jak ktos opisał tuleja gumowa osłaniająca wejście do przekładni kierowniczej.

Albo tez styki sygnału dźwiękowego pod kierownicą które pracują slizgami posmarowane smarem, ale po kilku latach ten smar jest raczej brudnym cialem stałym.

Spróbuj na początek jak najdokładniej zlokalizować miejsce, bo to nie sztuka rozebrać wszystko i się narobić <okok>

Karawar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karawar » 27 lis 2011, 15:56

Widzę, że mamy podobne odczucia. Ten dźwięk obcierającej gumy ewidentnie dochodzi ze środka auta.

Sprawdzę to jeszcze raz...

The Rock

Post autor: The Rock » 11 mar 2013, 17:27

I co rozkminialiście to skrzypienie bo ja też tak mam jak długo jeżdżę autem to zaczyna skrzypieć . Tak jak piszecie dzięk wydobywa się z pod kierownicy ze środka auta <mysli> Musze to rozebrać

igor0111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: igor0111 » 10 kwie 2014, 03:52

Panowie macie rozwiązanie problemu?
U mnie słychać też na zewnątrz jak się głowę w nadkole włoży, ale przede wszystkim dźwięk dochodzi gdzieś z wału kierownicy na wysokości kolan i ma właśnie gumowy odgłos
Uważam, że jak mam audi to jestem lepszy :)

kam801
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kam801 » 24 kwie 2014, 22:09

Witam , miałem taki problem. Na dole przy krzyżaku , który jest przykręcony do maglownicy jest zatopiony w gumie trzpień idący od kierownicy i to tam skrzypi . Oglądałem kierownice łożyska ,wszystko, dopiero po wymianie,tego drążka wszystko ok.Mam nadzieje że pomogłem.

Resacro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Resacro » 04 maja 2014, 18:42

Miejsce, o którym mówi kam801 to jest to na zdjęciu. Wszystkie ruchome elementy należy solidnie spryskać WD40 albo silikonem w sprayu. Ja tak zrobiłem i jest cisza juz od 2 dni :) Powodzenia!

Obrazek

Element jest widoczny po ściągnięciu obudowy, tam gdzie jest złącze do kompa i lempka świecąca na nogi.

Awatar użytkownika
majk82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: majk82 » 21 lip 2014, 19:56

siema

ja właśnie pozbyłem się skrzypiących drzwi z mojej furki , dodam ze skrzypiało tylko przy skrecie w prawo i przy zahamowaniu do zatrzymania , okazało sie że lewy drążek kierownicy ma luz na ,, jabłku '' i rozwalona jest osłona gumowa , po wymianie ,, ciszaaaaaa''

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 21 lip 2014, 20:03

majk82 pisze: właśnie pozbyłem się skrzypiących drzwi z mojej furki , dodam ze skrzypiało tylko przy skrecie w prawo i przy zahamowaniu do zatrzymania , okazało sie że lewy drążek kierownicy ma luz na ,, jabłku '' i rozwalona jest osłona gumowa
I DRZWI Ci przy tym skrzypiały ??? :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
majk82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: majk82 » 24 lip 2014, 05:07

heeh to taka przeeenośnia , ale juz tłumacze , skrzypiała mi kierownica jak stare drzwi , po wcześniej wspomnianej wymianie skrzyp ustał .

pozdrawiam <cwaniak>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl