[ A6 C5 2.5 Tdi] Problem ze wskazaniami poziomu paliwa.
[ A6 C5 2.5 Tdi] Problem ze wskazaniami poziomu paliwa.
Witam, przejrzałem forum i nie znalazłem tematu, w którym byłoby coś zawarte na temat problemu z jakim borykam się z moją Audiolą. W skrócie wygląda to tak. Mam zalane auto do pełna, około 60~ litrów, odpalam samochód, zostawiam go na P z wyłączoną klimą, światłami radiem/navi na 5 minut, po tym czasie zaglądam na deskę i wskaźnik paliwa pokazuje 3/4 baku, wsiadam w samochód i jadąc wskaźnik paliwa wraca do pełna. Dodam również, że od ok 6-8 miesięcy martw mnie zbyt wysokie spalanie w mieście komputer pokazuje od 12 do 16 litrów na baku czyli około 60~ litrów po mieście robię 450-480 kilometrów a w trasie przy spokojnej jeździe 650. W aucie był robiony rozrząd wraz z wałkami i całą hydrauliką, wymiany był termostat, przepływka, filtr paliwa. Prosiłbym o pomoc i wyrozumiałość.
U mnie norma w miescie to 550 kilosow do rezerwy w zakorkowanym wroclawiu. Komputer pokazuje 13-14 litrow czyli zawyza o 2,5-3 litry bo prosta matematyka pokazuje spalanie na poziome 11,5 litra.
Masz quattro i tipa i prawie 2 tonowe auto i 6 cylindrow! mysle, ze nie masz co sie dziwic.
A paliwo jakie tankujesz?tzn jakie stacje
Masz quattro i tipa i prawie 2 tonowe auto i 6 cylindrow! mysle, ze nie masz co sie dziwic.
A paliwo jakie tankujesz?tzn jakie stacje
- Jarecki
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
s-s43,
tez mam cos podobnego ale gdy mam polowe paliwa
( bardziej widoczne na zegarach ) na postoju opada a gdy troche posmigam podnosi sie
cos gdzies wyczytalem czy moze uslyszalem ze w Quattro tak sie robi bo sa dwie komory paliwowe ( bak przedzielony) czy jakos tak i paliwko sie przelewa z jednej do drugiej
w jednej jest plywak a w drugiej pompka spietrzajaca i powrot z silnika
hmm ale czy to prawda 
tez mam cos podobnego ale gdy mam polowe paliwa
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)

Wiem o tym, że mam v6. autem tym jeżdżę od 2.5 roku i nie było problemów ze spalaniem dopiero jakieś pół roku temu się zaczęły. Paliwo zawsze tankuję na shellu v-power diesel bo na materiałach do Audioli nie oszczędzam. I chodzi mi o to, że wcześniej robiłem 800-900 km na baku 4 osoby plus bagaż a teraz jadąc samemu w trasie bez wariactw robie maksymalnie 650 na tej samej ilości paliwa. Dodam również, że przy tankowaniu z regóły 1/4 baku wleje niecały litr paliwa i pistolet od dystrybutora odbija. Może coś z układem odpowietrzania baku jest nie tak?
Jarecki
Tak u nas jest bak przedzielony na pół by było miejsce na wał napędowy, w jednej części jest pływak a w drugiej nic nie ma jest tylko wężyk, którym przelewa się paliwo z jednej części do drugiej.
Jarecki
Tak u nas jest bak przedzielony na pół by było miejsce na wał napędowy, w jednej części jest pływak a w drugiej nic nie ma jest tylko wężyk, którym przelewa się paliwo z jednej części do drugiej.