Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] 2.4 kontrolka CHECK

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
headd

[ A6 C6] 2.4 kontrolka CHECK

Post autor: headd » 20 lip 2011, 18:09

Witam

Niecałe 2 miesiące temu zagazowałem moją A6C6 2.4.

Reduktor: Magic Jet
Wtryskiwacze: Hana
Sterownik: Stag 300
Wielozawór i zawór odcinający: Tomasetto

Po przejechaniu pierwszych kilkuset kilometrów i następnie po zatankowaniu gazu zapalił się CHECK

Pojechałem do gazownika - regulacja, mapa itd - powiedzieli że mieszanka trochę za bogata na wysokich obrotach i skasowali błąd.
Przejechałem zbiornik gazu, zatankowałem nowy i po przejechaniu kilku kilometrów CHECK

Pojechałem znowu do gazownika - mówi że dalej trochę za bogata mieszanka była na wyższych obrotach, skorygował i skasował CHECK.

I znowu to samo - przejechałem bak gazu, zatankowałem i po kilometrze znowu CHECK

Gazownik zasugerował jakiś wzmacniacz czy coś do sond, żeby niby wzmocnić ich sygnał.
Generalnie powiedział że są tylko 2 możliwości - albo ten wzmacniacz dołoży, albo wymieniamy sondy lambda. Sond wymieniać nie chcę bo są prawie nowe - przejechały może 15 tysięcy.

Ogólne wrażenia pozytywne - auto spisuje się dobrze, nie szarpie, nie widzę różnicy czy jadę na gazie czy na benzynie, przełącza płynnie. Spalanie 13-14 litrów.

Proszę o sugestie

wrocek66
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wrocek66 » 20 lip 2011, 18:47

Jesli na PB nie zaświeca CHECK to nie dawaj żadnych wzmacniaczy - nie są potrzebne . Sprawdź adaptacje , jeśli są rozjechane ( a na pewno tak bo swieci Check ) to najpierw pojeździj 2 dni na pb , aż adaptacja się cofnie i dopiero wtedy na regulację LPG . Nie daj się zbyć regulacją na postoju - to druciarstwo - niech weźmie laptopa i reguluje w czasie jazdy . I musi być dobrze .

Awatar użytkownika
karol24
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol24 » 21 lip 2011, 15:35

zgadzam się z wrocek66, najważniejsze to zabrać gościa do auta razem z kompem i ma ustawić mapę tak, aby nie rozjezdżała się w różnych "ekstremalnych" warunkach :)) Miałem tylko jednego checka po miesięcu jazdy (ok 1500km), ale dopiero się instalacja układała. polecam gazownika na lutyńskiej - wrocław.

headd

Post autor: headd » 22 lip 2011, 14:50

Gazownik za każdym razem twierdził, że przejechał jakieś 20km, więc na "sucho" jazdy nie było. Ale porozmawiam z nim, żeby przejechał się ze mną.

Tymczasem nie przełączałem na benzynę,a CHECK wczoraj zgasł! Jak to możliwe? :)
Zobaczymy co będzie dalej...

P.S. przy okazji proszę o opinie jakości mojej instalacji

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 22 lip 2011, 22:45

Czy czasem gazownik nie podłączył sond do Staga?
Jak tak to radziłbym je odłączyć, może czasem powodować to zakłócenia sygnału sondy co może ponosić za sobą złą diagnozę przez ECU benzynowe.
Regulacja na postoju to praktycznie nic, nawet regulacja w trasie po samych mapach w stagu nie jest żadnym sukcesem i wyznacznikiem dobrego wyregulowania.

chris.f1976
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chris.f1976 » 23 lip 2011, 14:27

Nie daj sie wrobic tez mam staga od 3 lat , i smiga jak lala.

headd

Post autor: headd » 10 sie 2011, 20:52

fassi1 pisze:Czy czasem gazownik nie podłączył sond do Staga?
Jak tak to radziłbym je odłączyć, może czasem powodować to zakłócenia sygnału sondy co może ponosić za sobą złą diagnozę przez ECU benzynowe.
Regulacja na postoju to praktycznie nic, nawet regulacja w trasie po samych mapach w stagu nie jest żadnym sukcesem i wyznacznikiem dobrego wyregulowania.
Sondy do staga nie są podłączone.

Tymczasem po przejechaniu 1500km Check znów się zapalił :/
Nie jestem pewien ale stało się to chyba podczas przełączania z benzyny na gaz.
Czasem po odpaleniu silnika auto delikatnie szarpnie podczas przełączania.
Gdy auto po odpaleniu włączę na wsteczny i w tym momencie przełącza na gaz to zdarza się że silnik zgaśnie.
Sugestie?

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 11 sie 2011, 19:42

Trzeba ustawić korektę od temperatury gazu.

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 11 sie 2011, 20:30

headd pisze:
fassi1 pisze:Czy czasem gazownik nie podłączył sond do Staga?
Sondy do staga nie są podłączone.

Tymczasem po przejechaniu 1500km Check znów się zapalił :/
Nie jestem pewien ale stało się to chyba podczas przełączania z benzyny na gaz.
Czasem po odpaleniu silnika auto delikatnie szarpnie podczas przełączania.
Gdy auto po odpaleniu włączę na wsteczny i w tym momencie przełącza na gaz to zdarza się że silnik zgaśnie.
Sugestie?
Bez konkretnych danych typu oscyloskop, czasy wtrysku gazu i benzyny, jakie wtryskiwacze, jaki reduktor i ciśnienie, korekty ECU benzynowego itp.
niczego się tu nie wyczaruje, takie zgadywanie.

headd

Post autor: headd » 16 sie 2011, 17:44

Spróbowałem zatem wymusić zgaszenie kontrolki check w oparciu o przypuszczenie, że błąd pojawia się podczas przełączenia z benzyny na gaz podczas jazdy.
Przez kilka ostatnich dni za każdym razem gdy uruchomiłem silnik czekałem na postoju aż instalacja przełączy się na gaz. I po trzecim czy czwartym razie błąd zgasł!
Zatem check zapala się podczas przełączania na gaz - pytanie teraz jak to wyeliminować?

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 16 sie 2011, 19:20

Udać się do gazownika aby wyregulował lpg, bo bez kabelka do staga i zrzutu ustawień będzie to trudne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja