Wracając wczoraj o północy z odwiedzin (jakieś 60 km w jedną strone) znów uaktualniła sie usterka typu "jedzie jedzie chce wyprzedzić gazu wiecej dodaje auto zwalnia... i po chwili przyspiesza - pod warunkiem odpowiednio wysokiej prędkosci - w zakresie miedzy 1500 a 2500 rpm zdarza sie ze zgaśnie...
Właśnie podczas powrotu w nocy do domu. Będąc dociekliwym wyłaczyłem radio i nasłuchiwałem....
Wiec:
- kiedy w tylnej części nadwozia - okolice tylnej kanapy może cześc bagażnika słychać stukniecie jakby klucz od kół spadł na podłoge - moze troszke ciszej auto własnie wtedy ma ten objaw "ja mu w gaz a on mysli mysli.. ze 7 sekund i jedzie dopiero jak nalezy"
- obserwacja moja i domysły podpowiadaja mi , ze w momencie tego stukniecia w tylnej części auta - silnik jakby NIE DOSTAWAÂŁ paliwa... aby po chwili listwa wtryskiwaczy sie napełniła odpowiednio i ognia....
- czy moze to byc np zwiazane ze wzrostem ciśnienia w baku i zaburzeniem pracy pompki paliwa..

- czy moze pompa zaczyna dogorywać??
- co za wzrostem cisnienia czy zawory odpowietrzajace są ok?? (o ile pamietam blok pomiarowy z oknem "odpowietrzanie zbiornika" zmienia sie na ON/OFF w odpowiednich momentach)
- bład jaki towarzyszył tym zdarzeniom to "adaptacja mieszanki" numer błędu postaram sie zapisac i wkleić tutaj.
- wczesniej usunąłem wszystkie tzw "lewe powietrza" - za przepływką , i od regulatora ciśnienia wtrysku.
- ten objaw dzieje sie po nagrzaniu auta zazwyczaj i jeździe powyżej 20 km....
- zawsze gdy stuknie coś w tylnej części.
Dodatkowo:
-adaptacja przepustnicy OK
-Przepływomierz OK
Czyli te wazniejsze podzespoły odpowiadajace za kulture pracy i osiagi mozna odrzucic...
Dodam , ze jadąc krajową 1 (E75) w jedna strone prędkości rzędu 200 km/h - 210 km/h (za co moge przeprosić bo staram sie jeździć tak aby nie zawalac drogi) osiagał momentalnie bez zadyszki.. i mógł wiecej...
Może jakieś pomysły.. naprowadzenia..... Staram sie pomalutku dogrzebywac co tam nie gra...
Z góry dziekuje za zainteresowanie tematem i Pozdrawiam Wszystkich użytkowników Forum oraz AUDI