Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] LPG i adytywy?

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
dario_g
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] LPG i adytywy?

Post autor: dario_g » 20 cze 2011, 20:22

Mam do Was pytanie!

Chciałem z ciekawości poczytać, co Niemcy piszą o instalacjach LPG.
Z tego co widzę, częstą przypadłością jest u nich pękanie głowic, lub problemy z zaworami.
Przypuszczam, że ma to do czynienia ze źle wyregulowaną instalacją.

Co mnie jednak faktycznie zainteresowało to była mowa na forach od systemach adytywów(?)
Niektórzy sugerowali, że bez nich zużywają się zawory jeżdżąc na LPG (w benzynie są one zawarte).

Zaciekawiło mnie to, bo miałem wiele aut na gazie ale pierwszy raz o tym słyszę...

Wiecie coś na temat zużywających się zaworów, pękaniu głowic i takich systemach?

Pozdro

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 20 cze 2011, 21:53

pewnie że zarabiają więcej niż my, więc instalacje lpg nie są tak rozpragowane jak u nas i nie znają się na tym tak jak rodzimi gazownicy. mam nie pierwsze auto z gazociągiem i nie mam z tym żadnych problemów. zaufany gazownik ( chociaż za każdym razem inny, ale polecony przez kogoś)

wrocek66
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wrocek66 » 21 cze 2011, 22:15

Zapewne chodzi im o lubryfikację ( dość popularną w BRD ). Tam jeżdżą trochę inaczej niż u nas ( autobana i 200 na liczniku przez wiele km ) . Przy źle dobranych elementach może powodować to zubożenie mieszanki i przez to wyższą temp. spalania i stąd problemy. Przy dobrze dobranych elementach nie ma powodu do montażu lubryfikacji zaworów .

dario_g
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dario_g » 04 lip 2011, 21:48

No widzicie :) ja miałem prze tym Audi dwa Mieczysławy na gazie, jeden 500S, drugi 420E. ÂŚmigałem czasem po banie w Niemczech 250 km/h (do odcięcia) i nie miałem nigdy problemów. No może pomijając te, że butla 80L wystarczała na 300 KM :D. Ale faktycznie nie miałem nigdy problemów. Z obecnym autem, u tych samych gazowników robionym, też przepięknie się jeździ. W każdym bądź razie dzięki za wyjaśnienia!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja