Witam , problem polega na tym ze po przekroczeniu 40-50 km/h czuc jakby jedno kolo bylo kwadratowe- takie drgania cykliczne plus do tego jak puszcze pedal gazu czuc jak sie puszcza ten pedal oraz wskazowka obrotomierza "skacze" o 100 rpm do gory, Np: jedziemy 100 na 5 oborty 1800rpm - puszczamy gwaltownie noge z gazu i czuc takie jakbyw chwilowe szarpniecie jakby ktos recznya zaciagnol , w tym momencie skacza te obroty, plus podczas puszczania nogi z gazu slychac jakby takie stuk.
Przeguby wymienione wew/zew/ polosoei wymienione - obstawiam mechanizm roznicowy w skrzyni - czyli skrzynia sie konczy chyba ze ma ktos jaka inna teorie?
p.s. zeby niepotrzebynych pytan nie robic :
dzieje sie to na komplecie lato/zima. wykluczam lpg, oraz uklad zaplonowy
[ A6 C5] podczas puszczania gazu slychac stuk
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
[ A6 C5] podczas puszczania gazu slychac stuk
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, 21:25 przez matelek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arrni
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Arni
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
gdyby padal mechanizm roznicowy bys czul szarpania typu jakby sie kola blokowaly na ulamek sekundy, i dlugo bys na tym nie pojezdzil gora 20 km sprawdz czy masz olej w skrzyni . mi kiedys padl mechanim roznicowy . napisz czy tez silnik ci balansuje na obrotach jak wcisniesz sprzeglo. a co do stukow to jestes pewny ze dochodza ze skrzyni ? .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
pojedyncze stuk podczas puszczania gazu przy jego koncowej fazie, tzn jade np z gorki nie dotykam gazu wogole - wystarczy ze dotkne tak zeby zaczal ciagnac silnik, troszczeke nacisne potem puszcze gaz calkiem i wtedy slychac stuk i tyle. plus te drgania - bylem dzis u 56 mehanikow ale zadne nie potrafil zdiagnozowac - 2 stawialo na polosie i przeguby wewnetrzne ale to zostalo wymienione.
[ Dodano: 2011-05-28, 21:26 ]
nikt wiecej sie nie wypowie ?
problem jest dosc dziwny- nikt z mechanikow ktorcyh odwiedzilem nie potrafil jednoznacznie okreslic co moze byc przyczyna bo podobno " nigdy czegos takiego nie widzieli"
[ Dodano: 2011-05-28, 21:26 ]
nikt wiecej sie nie wypowie ?
problem jest dosc dziwny- nikt z mechanikow ktorcyh odwiedzilem nie potrafil jednoznacznie okreslic co moze byc przyczyna bo podobno " nigdy czegos takiego nie widzieli"