Witam.
Od jakiegoś czasu obserwuję dziwne zachowanie sprzęgła w moim aucie.
Zatrzymuję się ,wciskam sprzęgło, czekam aż będzie można jechać.
Gdy trzymam na sprzęgle krótko (3-5sek) jest OK, ale gdy przyjdzie mi dłużej potrzymać wciśnięty pedał sprzęgła (10-15sek) to jak to się mówi "sprzęgło bierze przy samej podłodze".
Bierze dosłownie 1 cm od podłogi.
Przy następnym wciśnięciu już jest OK.
Czy to może być zepsuty wysprzęglik?
Płyn sprawdzany u mechania, podobno OK.
[A6 C4] 2.5 TDI 103kW-Dziwne zachowanie sprzęgła
Podepnę się do tematu:
u mnie objawy trochę inne, gdy rano odpalam silnik, wrzucam bieg i puszczam sprzęgło, pedał zatrzymuje się w połowie. Auto jedzie normalnie, przyspiesza dobrze, tylko pedał sprzęgła odskakuje do połowy.
Po przejechaniu kilku kilometrów, gdy auto się nagrzeje pedał sprzęgła odskakuje już całkowicie.
Doradźcie, co z tym zrobić, bo mnie to drażni, boję się, że czasami auto może jeździć na półsprzęgle i w końcu tarcza się zetrze.
Czy wymontowanie pedału sprzęgła i wyczyszczenie cokolwiek tu pomoże.
Czekam na pomoc i z góry dziękuję!
u mnie objawy trochę inne, gdy rano odpalam silnik, wrzucam bieg i puszczam sprzęgło, pedał zatrzymuje się w połowie. Auto jedzie normalnie, przyspiesza dobrze, tylko pedał sprzęgła odskakuje do połowy.
Po przejechaniu kilku kilometrów, gdy auto się nagrzeje pedał sprzęgła odskakuje już całkowicie.
Doradźcie, co z tym zrobić, bo mnie to drażni, boję się, że czasami auto może jeździć na półsprzęgle i w końcu tarcza się zetrze.
Czy wymontowanie pedału sprzęgła i wyczyszczenie cokolwiek tu pomoże.
Czekam na pomoc i z góry dziękuję!
a6-c4-19-tdi-zapadniety-pedal-sprzegla-vt25416.htm
pioootr, Masz moj temat, podobne objawy, tylko ze u mnie to juz praktycznie nie podchodzil do samej gory, chociaz zauwazalem ze jak sie silnik czasami rozgrzeje to ten pedal jest jakby wyzej. Wymiana wysprzeglika i pompki przy pedale rozwiazala problem.
pioootr, Masz moj temat, podobne objawy, tylko ze u mnie to juz praktycznie nie podchodzil do samej gory, chociaz zauwazalem ze jak sie silnik czasami rozgrzeje to ten pedal jest jakby wyzej. Wymiana wysprzeglika i pompki przy pedale rozwiazala problem.