[A6 C5 1.9 Tdi] zwiekszone spalanie
[A6 C5 1.9 Tdi] zwiekszone spalanie
witam.moje 1.9 w zimie palilo 7.3 litra na bardzo krotkich dystansach max 10 km czasem mniej i wolno nabieral temp wiec zaslonilem chlodnice i szybciej dochodzilo do 90 s lecz gdy zaczela sie wiosna wyciaglem tekture z chlodnicy i wskazowka nie dochodzila do 90 tylko do 75-80 wiec spowrotem zaslonilem i juz trzyma 90 s lecz spalanie niewiele spadlo do 6.7 litra a poprzedniego lata wynosilo po miescie 5.7 litra na ktorkich dystansach.
,Jaki jest powod wyzszego spalania o 1 litr ? w aucie nic nie kombinowalem itd
wiadomo termostat ale skoro dochodzi do 90 to chyba powinno spasc spalanie ?
kiedy tdi chodzi na ssaniu a kiedy nie ? dopiero przy 90 sie zmniejsza dawka paliwa czy wczesniej ?
,Jaki jest powod wyzszego spalania o 1 litr ? w aucie nic nie kombinowalem itd
wiadomo termostat ale skoro dochodzi do 90 to chyba powinno spasc spalanie ?
kiedy tdi chodzi na ssaniu a kiedy nie ? dopiero przy 90 sie zmniejsza dawka paliwa czy wczesniej ?
Jesli pomoglem wcisnij Pomógł 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
moje też przy walniętym termostacie tak miało. Teraz mało kiedy jest powyżej 6.Kamilvti pisze:1.9 w zimie palilo 7.3 litra
Jak termostat jest walnięty to według komputera silnik ma zawsze coś około - 50*. Temperatura na wyświetlaczu pokazuje ci ile ma płyn chłodniczy. Termostat kilka groszy kosztuje i będzie wszystko git.Kamilvti pisze:wiadomo termostat ale skoro dochodzi do 90 to chyba powinno spasc spalanie ?