Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] 2.7T Strasznie dymi i stracił moc

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Spojler
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] 2.7T Strasznie dymi i stracił moc

Post autor: Spojler » 03 kwie 2011, 21:17

Witam. Dzisiaj wieczorem po umyciu samochodu wracałem do domu i za pierwszym razem jak wyprzedzałem miał moc po czym drugie wyprzedzanie było już powolne. Po tym zauważyłem że zaczął strasznie dymić. Jak go wyłącze i potem znowu zaczne jechać to nie dymi ale wystarczy dać gazu to zacznie znowu dymić dopóki go nie wyłącze. Proszę o pomoc co to może być :|

Petroniusz566
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Patryk
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Petroniusz566 » 03 kwie 2011, 21:37

pewnie jakiś problem z turbiną lub obiema turbinami albo wężami doprowadzającymi powietrze od nich.. może też któryś zawór wypuszcza Ci ciśnienie z układu i masz za bogate mieszanki
ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie

Awatar użytkownika
zbig_wwl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zbig_wwl » 03 kwie 2011, 22:17

Z opisu trudno wywnioskować, co to może być - najprawdopodobniej turbina, ale dziwne, że po restarcie nie kopci. Napisz więcej o sytuacji, kiedy to występuje, kolorze dymu itd.

ps. jesteś z powiatu WWL?
Pozdrawiam
zbig_wwl

3.0TFSI by GREGOR10 ~450ps

ps. nie pomagam na PW

Spojler
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Spojler » 03 kwie 2011, 22:42

zbig_wwl zgadza się z Zielonki teraz w Kobyłce.
Samochód kopci jak jade i dam mu na maxa to wtedy dymi obojętnie od sytuacjii ale jak jade spokojnie to nie dymi pod warunkiem że mu nie przycisnełem wcześniej. Dym śmierdzący niewiem dokładnie jaki kolor bo już był wieczór ale wydawał się biały.

Awatar użytkownika
zbig_wwl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zbig_wwl » 03 kwie 2011, 23:18

Trzeba by jeszcze sprawdzić, czy VAG coś wypluwa - najprościej by było, żeby to jakiś "elektronicznie detekowalny" problem był z paliwem lub z powietrzem. Z prostych rzeczy to możesz jeszcze odpiąć od dołu węże do intercooler'ów - może nazbierało się już tam sporo oleju i go sinik nieco "zaciąga". Wtedy kopciłby z obydwu tłumików. I z prostych pozostaje jeszcze odma.
Poważniejsze rzeczy, to niestety turbina (też będzie kopcił z obydwu, chociaż niekoniecznie po równo), lub problemy z głowicą/uszczelką - wtedy powinien kopcić z jednego tłumika.
Jak rozumiem z profilu to LPG tam nie masz?

Jak chcesz podjechać do Wołomina, to jutro po południu możemy się spotkać - na ile znam ten samochód to pomogę Ci zdiagnozować problem. Jak będzie problem mechaniczny (a niestety wiele na to wskazuje), to niestety trzeba będzie poszukać mechanika.
Pozdrawiam
zbig_wwl

ps. nie pomagam na PW

Spojler
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Spojler » 03 kwie 2011, 23:55

Dym wydobywa się z dwóch rur raczej równomiernie nie przyglądałem się długo. Czy masz może dostęp do VAGa? Możemy się jutro spotkać bym był wdzięczny za pomoc. To musze jutro podjechać do Zielonki do mechanika i go podpiąć. Miałeś już jakieś problemy z turbinami?

Awatar użytkownika
zbig_wwl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zbig_wwl » 04 kwie 2011, 00:40

Mam dostęp do VAG-a. Na PW wrzucę Ci tel. do mnie - jak chcesz, to jutro po południu możemy się spotkać w Wołominie.
Pozdrawiam
zbig_wwl

ps. nie pomagam na PW

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja