[ A6 C5] Malowanie blendy + rejestracja bez ramki
- hoopek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
[ A6 C5] Malowanie blendy + rejestracja bez ramki
MATERIAÂŁY:
-spray (czarny połysk)
-odtłuszczacz
-taśma dwustronna papierowa
-taśma dwustronna gąbkowa
-nożyczki
-klucz nr 9 i 10
-śrubokręt gwiazdkowy i plaski średni
PROCES POSTęPOWANIA:
1. Wyjmujemy tablicę z ramki.
2. Demontujemy okładzinę tylnej klapy: odkręcamy 2 śrubki w uchwycie do zamykania oraz dwie śrubki po przeciwległych wierzchołkach klapy po czym wyciągamy okładzinę, którą trzymają już tylko zaciski.
3. Demontaż starej ramki rejestracji: od środka przytrzymujemy dwa złote bolco-śrubki kluczem nr 9 i z wierzchu odkręcamy śruby kluczem nr 10.
4. Demontaż blendy: odkręcamy nakrętki z dwóch złotych gwintów po obu stronach zamka kluczem nr 10 oraz 3 śrubki w dolnej listwie klapy (są to śrubki typowo na klucz AUDI/VW ale odkręcić można je średnim płaskim śrubokrętem).
Blenda zdemontowana.
5. Drukujemy "zakrywki" na światła przeciwmgłowe (http://hoopek.neostrada.pl/a6klub/mglowe_tyl_a6.docx), podklejamy niebieskie pola taśmą dwustronną, wycinamy i naklejamy na blendę w miejsce świateł mgłowych.
6. Odtłuszczamy i malujemy blendę (w moim przypadku spray - czarny połysk) 2 x.
7. W czasie schnięcia blendy, naklejamy na rejestrację taśmę dwustronną gąbkową.
8. Odrywamy z blendy "zaślepki" mgłowych świateł.
8. Przyklejamy rejestrację na blendę.
9. Zakładamy blendę na klapę i GOTOWE!
Pupka C5ki odmłodzona tanim kosztem!
-spray (czarny połysk)
-odtłuszczacz
-taśma dwustronna papierowa
-taśma dwustronna gąbkowa
-nożyczki
-klucz nr 9 i 10
-śrubokręt gwiazdkowy i plaski średni
PROCES POSTęPOWANIA:
1. Wyjmujemy tablicę z ramki.
2. Demontujemy okładzinę tylnej klapy: odkręcamy 2 śrubki w uchwycie do zamykania oraz dwie śrubki po przeciwległych wierzchołkach klapy po czym wyciągamy okładzinę, którą trzymają już tylko zaciski.
3. Demontaż starej ramki rejestracji: od środka przytrzymujemy dwa złote bolco-śrubki kluczem nr 9 i z wierzchu odkręcamy śruby kluczem nr 10.
4. Demontaż blendy: odkręcamy nakrętki z dwóch złotych gwintów po obu stronach zamka kluczem nr 10 oraz 3 śrubki w dolnej listwie klapy (są to śrubki typowo na klucz AUDI/VW ale odkręcić można je średnim płaskim śrubokrętem).
Blenda zdemontowana.
5. Drukujemy "zakrywki" na światła przeciwmgłowe (http://hoopek.neostrada.pl/a6klub/mglowe_tyl_a6.docx), podklejamy niebieskie pola taśmą dwustronną, wycinamy i naklejamy na blendę w miejsce świateł mgłowych.
6. Odtłuszczamy i malujemy blendę (w moim przypadku spray - czarny połysk) 2 x.
7. W czasie schnięcia blendy, naklejamy na rejestrację taśmę dwustronną gąbkową.
8. Odrywamy z blendy "zaślepki" mgłowych świateł.
8. Przyklejamy rejestrację na blendę.
9. Zakładamy blendę na klapę i GOTOWE!
Pupka C5ki odmłodzona tanim kosztem!
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 21:53 przez hoopek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
- Darek_v6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Silnik: 2.5TDI AKE 180KM
- Kontakt:
Też od dłuzszego czasu planuję swoja blende odmłodzić, ale bedzie pomalowana w kolorze samochodu czyli tez na czarno.. aż sie prosi, żeby ją pomalować w kolor
Były:
- Fiat 126p
- VW Corrado 1.8 G60
- Audi 80 B4 2.0 Historia modeli.
- Audi A4 B5 2.6 V6 sedan
- Audi A6 C5 2.8 V6 quattro
- Fiat 126p
- VW Corrado 1.8 G60
- Audi 80 B4 2.0 Historia modeli.
- Audi A4 B5 2.6 V6 sedan
- Audi A6 C5 2.8 V6 quattro
- hoopek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Kontakt:
gornik, przykrywki trochę węższe zrobiłem. Ale to ze względu na to, iż wcześniej miałem pomalowaną na czarny mat i troszku krzywo.
KANAL, zacieków nie ma, między lewym mgłowym a zamkiem mam pęknięcie i pod światło je widać. Jak blenda siedzi na klapie, to trzeba się przyjrzeć z bliska by je zauważyć. Dopiero po pomalowaniu pomyślałem, że mogłem przykryć je jakąś szpachlą, zeszlifować papierem i dopiero pomalować.
Hincó, tak, tylko spray. Poprzednio jak była matowa, też wymalowałem tylko sprayem i rok przelatałem bez skazy.
KANAL, zacieków nie ma, między lewym mgłowym a zamkiem mam pęknięcie i pod światło je widać. Jak blenda siedzi na klapie, to trzeba się przyjrzeć z bliska by je zauważyć. Dopiero po pomalowaniu pomyślałem, że mogłem przykryć je jakąś szpachlą, zeszlifować papierem i dopiero pomalować.
Hincó, tak, tylko spray. Poprzednio jak była matowa, też wymalowałem tylko sprayem i rok przelatałem bez skazy.
- vipkwiecien
- Forum Audi A6 / A7