[A6 C4]Audi a6 2.5tdi 1998r
[A6 C4]Audi a6 2.5tdi 1998r
Jest taki problem:D a mianowicie jak bylem z mama w Polsce wymienili nam olej (wachacze tarcze i klocki ale to nie istotne) Wszystko mialo byc cacy lecz po przejechaniu chyba z 5 tys km zaczal ostro dymic na szaro. Juz w szwecji stwierdzili ze wlali zly olej w polsce za rzadki.. noo i ze samochod juz do kasacji bla bla bla:D mama zajechala do drugiego znachora powiedzial ze wymiana oleju powina pomoc na ten typ co bylo w10 i bedzie wszystko chodzilo cacy. Wymienili olej tez kazali wlac jakiegos specyfiku zeby przeczyscic uklad... 2 razy wlalismy to noo i dymil nie tak jak wczesniej ale dymil... powiedzieli nam ze poprostu jeszcze troche podymi. Juz przejechane 2tys kilosow i zauwazylem jedno.. ze dymi tylko wtedy gdy na dworze jest cieplo jak jest zimno albo deszcz pada nic kompletnie nic... co moze byc tego przyczyna??
Edit: bylismy jeszcze na sprawdzeniu spalin. nic nie wykrylo no i oleju nie ubywa
przywitaj się w dziale "powitania" i przeczytaj FAQ
Edit: bylismy jeszcze na sprawdzeniu spalin. nic nie wykrylo no i oleju nie ubywa
przywitaj się w dziale "powitania" i przeczytaj FAQ
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2008, 22:39 przez Gienio, łącznie zmieniany 2 razy.
w sumie to nie wiem ktory to nie kojarze tych nr:D. Nowa buda jest tyle wam moge powiedziec. co do przebiegu to 211tys.. ale chyba byl zdeczka przekrecany niestety. Co do oleju niestety nie jestem w stanie ci teraz powiedziec bo poprostu nie wiem gdzies jest faktura ale pod sterta papierow probowalem szukac ale niestety nie moglem znalesc. Zawsze bylo tak ze jeden mechanik (polak) w sumie dobry jest lal olej i wszystko bylo dobrze:D nie wnikalismy z mama jaki to byl:D (mam 16 lat tak nawiasem mowiac) martwie sie troche bo mama jak i ja jestesmy w tym zieloni:P Dalismy do warsztatu w polsce (zaufany wujek dyrektorem jest:P) pomylili sie niestety... znaczna jest roznica miedzy tym a tym?? wiem ze wpierw byl w10 a wlali w5... czy jakos tak:D nr sie na bank zgadzaja
VaG nic nie wykryl.... wszystko jest sprawne sprawdzane nawet 2 razy.. mam pewna teorie ale nie wiem czy ona moze w ogole byc mozliwa... natomiast ze jeszcze ten olej ktory "przeciekal" bo byl za rzadki jeszcze jest w katalizatorze (i gdzy staje na np skrzyzowaniu) bo jak jade to nie dymi i wtedy (katalizator silnik nie dostaje tyle powietrza... nagrzewa sie i puszcza dymek moze byc tak?? (troche chaotycznie wiem:D)
A w sprawie oleju to raczej tak bylo ze byl ten mineralny a w polsce mi wlali syntetyka.. ale teraz znowu jezdze na bank na tym typie co byl wczesniej... wspomne ze oleju WCALE nie ubywa..
A w sprawie oleju to raczej tak bylo ze byl ten mineralny a w polsce mi wlali syntetyka.. ale teraz znowu jezdze na bank na tym typie co byl wczesniej... wspomne ze oleju WCALE nie ubywa..
przeciezkloega napisal ze oleju mu nie ubywa
znaczy sie przedmuchow nie ma
moze byc jeszcze zapchany katalizator
[ Dodano: 2008-09-23, 16:18 ]
proponuje jeszcze sprawdzic odme
bo w tych silnikach czesto sie zapycha
i trzeba ja wymieniac co jakis czas
na zapalonym silniku odkrec
korek od oleju i zobacz czy dymi z korka
znaczy sie przedmuchow nie ma
moze byc jeszcze zapchany katalizator
[ Dodano: 2008-09-23, 16:18 ]
proponuje jeszcze sprawdzic odme
bo w tych silnikach czesto sie zapycha
i trzeba ja wymieniac co jakis czas
na zapalonym silniku odkrec
korek od oleju i zobacz czy dymi z korka
mozesz lopatologicznie wytlumaczyc jak sie ta odme sprawdza:D
juz znalazlem:D w sumie to ja tego sam raczej nie zrobie:D btw zaraz sprawdze ten korek:D
[ Dodano: 2008-09-23, 20:10 ]
sprawdzilem przed chwila ten korek i jak odkrecalem (ciezko bylo odkrecic) to poszedl taki bialy dymek z sykiem:D ale to wygladalo na pare wodna... w sumie nie wiem co to bylo:D
juz znalazlem:D w sumie to ja tego sam raczej nie zrobie:D btw zaraz sprawdze ten korek:D
[ Dodano: 2008-09-23, 20:10 ]
sprawdzilem przed chwila ten korek i jak odkrecalem (ciezko bylo odkrecic) to poszedl taki bialy dymek z sykiem:D ale to wygladalo na pare wodna... w sumie nie wiem co to bylo:D
-
- Forum Audi A6 / A7