Witam,
mam propozycje by klubowicze exploatujący adiczki z ASB tipronic czy multitronic ośka/quattro którzy są pewni ze przebieg ich pojazdu jest oryginalny bez "korekt licznika" podawali info do jakiego przebiegu ASB pracowała bez najmniejszych awarii i kiedy pierwsza poważniejsza awaria - według poniższego schematu schematu
1. rocznik/typ silnika oznaczenie- XXX/ pojemność/ moc kw-KM/rodzaj zasilania silnika - PB LPG ON/
2. typ ASB oznaczenie- XXX/rodzaj skrzyni tip.. czy multi../ ośka - quattro
3. rodzaj eksploatacji cykl miejski czy trasa w % - M60%/T30%
4. serwis exploatacyjny ASB co ile wymiana oleju ATF,
45kkm-60kkm-80kkm (lub inny interwał wym/ filtr ATF-u F-tak lub F-nie
5. kiedy pierwsza usterka - przebieg,/ kiedy pierwsza poważna awaria- przebieg/
6. przyczyna usterki awarii i rodzaj uszkodzenia skrzyni krótko w jednym zdaniu.
Jeśli temat będzie się cieszył zainteresowaniem spróbuje zrobić z danych które dostarczą klubowicze statystykę
i może obalimy parę mitów dotyczących sprawności czy tez niesprawności ASB przy danych warunkach exploatacyjnych i przebiegu. Oczywiście temat schematu otwarty może ktoś ma lepszy pomysł to proszę o propozycje zmiany.
[ A6 C5] Bezawaryjna przaca ASB do jakiego przebiegu TIP.. i
[ A6 C5] Bezawaryjna przaca ASB do jakiego przebiegu TIP.. i
Ostatnio zmieniony 05 mar 2011, 20:17 przez Martin_rs, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Martin_rs
Martin_rs
Przemcio napisał:
1. 2001r/298kkm/AKE/2.5/180KM/ON - TDI/
2. typ ASB oznaczenie- XXX/rTIPTRONIC/ oska
3. rodzaj eksploatacji M50%/T50%/ styl jazdy A ekonomy, B medium, C sport (jeszcze proszę okreslić)
4. bez wymiany ATF-u,
4 dolewka 0,5l przy przebiegu xxxxx
5. bez usterk
6. bez usterek
Panowie fajnie że są pierwsze odpowiedzi ale proszę w punktach zgodnie z zaproponowanym szablonem i rozdzielać proszę znakiem " / ", jak jest problem z identyfikacja typu czy oznaczenia czegokolwiek na PW proszę VIN to sprawdzę co trzeba, mam dostęp do serwerów VW Audi i ich baz danych.
Tak podane dane są przejrzyste i łatwo je usystematyzować czego się podejmuje
Zastanawiam się czy tylko nie dodać pkt nr 7- Uwagi- można by tu wpisywać kraj pochodzenie auta i swoje spostrzeżenie i sugestie dotyczące ASB. Ciekaw jestem czy nie ma różnicy miedzy autami z ciepłego południa Italia Hiszpania, Portugalia a np autami z Niemiec, Austrii, Holandii czy CH myślę to też by dało jakiś obraz tym bardziej że na południu ASO zaleca wymianę oleju w ASB np w Hiszpanii nie mówiąc już o USA
Jeśli przypuszczacie że przebieg jest cofnięty w Waszym audi to proszę podać aktualny z licznika a w nawiasie przypuszczalny na ile szacujecie ja ze swojej strony mogę sprawdzić w bazie danych jeśli auto było w ASO serwisowane temat aut z Italii wiadomo ale czasem da się ustalić przebieg np.
1.1999r/190kkm(350kkm)/AKE/2.5/180KM/ON - TDI/
przy okazji wyjdą średnie przebiegi
Prosił bym tak jak niżej wtedy szybko da się usystematyzować:
- AKE 298tys km
Tiptronik (jaki kod pojecia niemam)
eksploatacja raczej wszystkiego po trochu
olej niewymieniony -- tylko dolewka o.500ml
Nigdy zadnej usterki zawsze 100% mocy![]()
1. 2001r/298kkm/AKE/2.5/180KM/ON - TDI/
2. typ ASB oznaczenie- XXX/rTIPTRONIC/ oska
3. rodzaj eksploatacji M50%/T50%/ styl jazdy A ekonomy, B medium, C sport (jeszcze proszę okreslić)
4. bez wymiany ATF-u,
4 dolewka 0,5l przy przebiegu xxxxx
5. bez usterk
6. bez usterek
Panowie fajnie że są pierwsze odpowiedzi ale proszę w punktach zgodnie z zaproponowanym szablonem i rozdzielać proszę znakiem " / ", jak jest problem z identyfikacja typu czy oznaczenia czegokolwiek na PW proszę VIN to sprawdzę co trzeba, mam dostęp do serwerów VW Audi i ich baz danych.
Tak podane dane są przejrzyste i łatwo je usystematyzować czego się podejmuje
Zastanawiam się czy tylko nie dodać pkt nr 7- Uwagi- można by tu wpisywać kraj pochodzenie auta i swoje spostrzeżenie i sugestie dotyczące ASB. Ciekaw jestem czy nie ma różnicy miedzy autami z ciepłego południa Italia Hiszpania, Portugalia a np autami z Niemiec, Austrii, Holandii czy CH myślę to też by dało jakiś obraz tym bardziej że na południu ASO zaleca wymianę oleju w ASB np w Hiszpanii nie mówiąc już o USA
Jeśli przypuszczacie że przebieg jest cofnięty w Waszym audi to proszę podać aktualny z licznika a w nawiasie przypuszczalny na ile szacujecie ja ze swojej strony mogę sprawdzić w bazie danych jeśli auto było w ASO serwisowane temat aut z Italii wiadomo ale czasem da się ustalić przebieg np.
1.1999r/190kkm(350kkm)/AKE/2.5/180KM/ON - TDI/
przy okazji wyjdą średnie przebiegi
Pozdrawiam
Martin_rs
Martin_rs