[ A6 C5 Avant Tdi] polerowanie kolektorow
[ A6 C5 Avant Tdi] polerowanie kolektorow
tak jak w temacie czy ktos prubowal lub cos wie na temat polerowania kolektorow
Nie bujda Panie kolego, od dawna wiadomo, że wydech i dolot to dwie bardzo ważne rzeczy w silnikach. I wiadomo też, że im szybciej się wyrzuci to co nie potrzebne, tym lepiej dla silnika. Zachowując oczywiście pewne zasady. Układ wydechowy w nowoczesnych autkach, to nie rurka od syrenkibiernik pisze:Jeżeli z zewnątrz, żeby ładnie wyglądały to ok, reszta to bujda:)

Mam VCDSa i słabo go znam, ale jak ktoś potrzebuje, służę pomocą :P
ELSA i ETKA 7.0 też się znajdzie.
ELSA i ETKA 7.0 też się znajdzie.
Paulo3535, W komarku i motorynce owszem, ale w silnikach takich powiedz mi czy chropowatość powierzchni zwolni wylot lub dolot powietrza jak falochron fale na morzu ?
Niedawno szperałem dużo na necie o tym i wszyscy fachowcy opiywali że pomiary nie wykazują żadnych wzrostów mocy, zaś zwylki użytkownicy samochodów twierdzą że auto odżywa. ALe tak jak napisałęm w małych silnikach to owszem się sprawdzi, ale nie w wielkich pojemnościach.
Faktem jest, że jak się karbowaną rure włoży to napewno pogorszy osiągi.
Takie jest moje zdanie i uważam wkłąd takiej pracy za bezcelowy.
Niedawno szperałem dużo na necie o tym i wszyscy fachowcy opiywali że pomiary nie wykazują żadnych wzrostów mocy, zaś zwylki użytkownicy samochodów twierdzą że auto odżywa. ALe tak jak napisałęm w małych silnikach to owszem się sprawdzi, ale nie w wielkich pojemnościach.
Faktem jest, że jak się karbowaną rure włoży to napewno pogorszy osiągi.
Takie jest moje zdanie i uważam wkłąd takiej pracy za bezcelowy.
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: polerowanie kolektorow
Pieniążki które miałyby pójść na ten cel przeznaczyłbym na nowe filtry, a czas na usunięcie nagaru z dolotu (jeśli na prawdę czujesz potrzebę odkręcania jakiegoś kolektora).biegal-82 pisze:tak jak w temacie czy ktos prubowal lub cos wie na temat polerowania kolektorow
Polerowanie owszem pomaga (wiem z doświadczenia) ale przede wszystkim w wysokoobrotowych wolnossących silniczkach dwusuwowych - tam przepływy są już na prawdę szybkie a przekroje niewielkie.