Jestem dzisiaj mądrzejszy po radzie mechanika. Jeśli macie zimą jasną maź na bagnecie oleju i/lub korku bo robicie małe dzienne przebiegi tak, że silnik jest ciągle niedogrzany, posiadacie garaż - wystarczy na noc odkręcić korek gdzie wlewa się olej, co ma wyparować - wyparuje i po problemie ponieważ woda się nie skrapla. Pamiętajcie, aby nie robić tego pod blokiem
[wszystkie] maź na bagnecie/korku
[wszystkie] maź na bagnecie/korku
Witam,
Jestem dzisiaj mądrzejszy po radzie mechanika. Jeśli macie zimą jasną maź na bagnecie oleju i/lub korku bo robicie małe dzienne przebiegi tak, że silnik jest ciągle niedogrzany, posiadacie garaż - wystarczy na noc odkręcić korek gdzie wlewa się olej, co ma wyparować - wyparuje i po problemie ponieważ woda się nie skrapla. Pamiętajcie, aby nie robić tego pod blokiem
żart 
-
Fontesen
Dokładnie. U mnie po nocy, chcąc sprawdzićstan oleju, to zamiast niego, wyciagnąłęm bagnet cały w tej mazi. Na korku wlewu oleju nie było. NA początku pomyślałem: "K**** uszczelka pod głowicą" Jednak nie. Po radzie mechanika, uzupełniłem troszkę olej, pojeździłęm, zrobiłęm trasę jedną, drugą i jest gitara. Olej jaki mam zalany to 5W50 Castrola, ale chyba przesiądę sięna Mobila 5W50. pozdrawiam
Według mnie nic nie da zmiana z Castrola 5W50 na Mobil1 5W50. Ja mam mobil 1 5W50 i maź jest, więc chyba maź nie zależy od oleju ale od niedogrzania silnika i braku możliwości odparowania wody.
A tak z innej beczki to czy u ciebie ubywa olej tj. czy dolewasz między zmianami ? bo u mnie ubywa także nie wiem czy jest sens zmieniać na Mobil1 5w50 ...
A tak z innej beczki to czy u ciebie ubywa olej tj. czy dolewasz między zmianami ? bo u mnie ubywa także nie wiem czy jest sens zmieniać na Mobil1 5w50 ...
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
-