[A6 C5 2.5TDI 155KM] Problem z odpalaniem na mrozie
[A6 C5 2.5TDI 155KM] Problem z odpalaniem na mrozie
Witam, mam problem taki, że w temperatury powyżej 0 jest ok. Jeżeli tak jak teraz mamy zimę i temperatury sięgają 0-15 stopnia C. To ma problem z odpaleniem problem jest taki że trzeba czekać po przekręceniu zapłonu ok. 10 sek aby zgasła kontrolka od świec i przekręcam tak 3x żeby zgasła i próbuje odpalić silnik na początku nie łapie dopiero po chwili widać że chce odpalić ale nie może i tak musze go kręcić z 20sekund aby odpalił. Jak wygląda sprawa ze świecami żarowymi? przypomnę że to jest silnik 2.5 TDI 155KM AYM. Z góry dziękuję za odpowiedź
- spinacz2100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szubert
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- Jarecki
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
spinacz2100 pisze:to sprawdz swiece czy żyją.Przewód z plusa z akumulatora i dotykaj świec po koleji jak będzie lekko iskrzyć to ok a jak nie to do wymiany!
dobry sposob ale lepiej jedz do warsztatu i niech sprawdza swiece wykrecajac je

ja gdy kabelkiem dotykalem to iskrzyly ale zdecydowalem sie na wymiane bo gdy wykrecilem swiece i sprawdzilem na "kable'' to tak powiem grzaly ale jakos slabo i dlugo trzeba bylo czekac

pozdrawiam

- spinacz2100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szubert
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
w pelni popieram wypowiedz spinacz2100, chociaz wykrecania i tak sie czasem nie uniknie, to jednak nalezy wyczerpac wszelkie mozliwosci weryfikacji bez wykrecania.spinacz2100 pisze:wszystko jest pięknie jak pojdzie gładko ale z tego co się niedawno naoglądałem mam takie obawy przed wymiana świec żarowych bo czasem trzeba głowice też zdjąć...
Jezeli juz poniesie sie ryzyko wykrecenia swiec, to najlepiej miec przygotowana odpowiednia ilosc nowych.