[A6 C5 2.0] po wymianie pierścieni
[A6 C5 2.0] po wymianie pierścieni
Witam.
Mam samochód po wymianie pierścieni, bo palił olej. Był wyjmowany silnik. Odbierając samochód strasznie drżał na każdych obrotach i buczało na dodatek. Mechanik mówił, że to kwestia dotarcia pierścieni (niby do 1500km trzeba dotrzeć...). Dalej pozostał problem, z samochodu bezgłośnego zrobił się autobus miejski. Wszystkie szyby drżą, deska również. Na dodatek tydzień po odbiorze auta, zerwało się złącze elastyczne, które wymieniałem w kwietniu...wątpliwe zatem, żeby tak szybko pękło z eksploatacji...? Przy wymianie złącza panowie powiedzieli, że katalizator jest uszkodzony, że to jest przyczyną tego buczenia.
Tak naprawdę, samochód chodził lepiej przed naprawą...co mam zrobić?
Proszę o poradę, co mam zrobić, żeby pozbyć się wszystkich usterek.
Ewentualny kontakt, dave76_1990@tlen.pl
[27.11.2010r. godz. 12.42]
Poprawione :mrgreen:
Mam samochód po wymianie pierścieni, bo palił olej. Był wyjmowany silnik. Odbierając samochód strasznie drżał na każdych obrotach i buczało na dodatek. Mechanik mówił, że to kwestia dotarcia pierścieni (niby do 1500km trzeba dotrzeć...). Dalej pozostał problem, z samochodu bezgłośnego zrobił się autobus miejski. Wszystkie szyby drżą, deska również. Na dodatek tydzień po odbiorze auta, zerwało się złącze elastyczne, które wymieniałem w kwietniu...wątpliwe zatem, żeby tak szybko pękło z eksploatacji...? Przy wymianie złącza panowie powiedzieli, że katalizator jest uszkodzony, że to jest przyczyną tego buczenia.
Tak naprawdę, samochód chodził lepiej przed naprawą...co mam zrobić?
Proszę o poradę, co mam zrobić, żeby pozbyć się wszystkich usterek.
Ewentualny kontakt, dave76_1990@tlen.pl
[27.11.2010r. godz. 12.42]
Poprawione :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 27 lis 2010, 12:43 przez Dave76, łącznie zmieniany 2 razy.
danolek pisze:Moim zdaniem cos porobili z poduszkami do silnika - lacznik elastyczny wydechu zrywa sie czesto od zuzytych poduszek. do tego drgania i wibracje - moze to jest problem
Jestem podobnego zdania, wjedź sobie gdzieś na kanał i sprawdź czy masz wydokrecane wszystkie podsuszki. Mi raz jednej nie dokręcili i przy ruszaniu tez wszystko wibrowało i słychać było dźwięk jakby silnik miał zaraz wylecieć.
Don't drink & drive Just Smoke & Fly
Bylo: Golf MK2 Country 1.8 4x4 Syncro; Opel Omega 2.0; WV Passat B4 1.6; Opel Corsa B 1.2 - Aktualnie Audi a6 c5 1.8T
Bylo: Golf MK2 Country 1.8 4x4 Syncro; Opel Omega 2.0; WV Passat B4 1.6; Opel Corsa B 1.2 - Aktualnie Audi a6 c5 1.8T
Na jałowym auto zachowuje się normalnie, nic nie drga. Po przekroczeniu 2000 obr/min auto buczy, szyby trzęsą się...teraz przy wymianie tarcz i klocków mechanicy, ale byłem u innego niż przy wymianie pierścieni, zasugerowali, że jest do wymiany katalizator. Czy to może być przyczyna tego wszystkiego? Poza tym...co może być powodem uszkodzenia katalizatora...? Bo wszystko zaczęło się dziać, jak wyjechałem od mechanika. Najpierw pękło złącze elastyczne, później ten katalizator. Przypomnę, że był wyjmowany silnik...
Pozdro i dzięki za odpowiedzi
czekam na kolejne 
P.S. Jakiego mechanika polecacie w rejonie Opola, Katowic...?
Pozdro i dzięki za odpowiedzi

P.S. Jakiego mechanika polecacie w rejonie Opola, Katowic...?
jezeli poduchy nie skrecone to wystepowaloby charakterystyczne pukanie przy naglym hamowaniu, dynamicznym ruszeniu i rozruchu. jak dwumas w dobrej kondycji to moze byc to rozrzad. jezeli jest nawet minimalnie zle ustawiony to temoeratura na wydechu moze drastycznie rosnac co moze doprowadzic do przegrzania sie niektorych podzespolo i nawet do uszkodzenia silnika. tak na prawde powodow moze byc milion nawet nieprawidlowo zlozone polosie. jedz do dobrego mechanika wswoim rejonie ktory solidnie podejdzie do tematu. nie ma co rzezbic
Dzięki wielkie Panowie za porady. Auto jest w dobrych rękach. Co się okazało: rozrząd był źle ustawiony przy składaniu. A wibracje ustały po dotarciu się pierścieni. Nie wiem jaki to ma związek...ale przestało. Ale, już po wszystkim. Teraz to pewnie autko będzie chodziło jak nóweczka 
Pozdro, proszę o zamknięcie tematu.

Pozdro, proszę o zamknięcie tematu.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7