[a6 c5 2.4 v6] Olej w zbiorniczku
[a6 c5 2.4 v6] Olej w zbiorniczku
Chciałem zmienić płyn w chłodnicy na zimowy,a tam niespodzianka dziwnie biały nalot więc na pewno olej tylko skąd czy to uszczelka pod głowicą ? 

teraz już wiem , zanim zabierzemy się do wymiany uszczelki pod głowicą należy sprawdzić jeszcze parę innych opcji takich jak chłodniczka oleju ,albo ona albo jej uszczelnienie wtedy też może się pojawić olej w zbiorniczku . Jest jeszcze jedna opcja jeżeli auto jest z automatyczną skrzynią wtedy olej ze skrzyni jest chłodzony w chłodnicy w której jest płyn i jeżeli chłodnica jest uszkodzona też możemy się spodziewać oleju w zbiorniczku , ale to połowa problemu bo jeśli to ten przypadek to trzeba uważać żeby nie zajechać skrzyni . takie są moje przypuszczenia ,
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mi hał
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Koledzy, u mnie też pośrednio podobny problem:(
Instalacja LPG od kwietnia 2011
od jakiegoś czasu ubywa płynu chłodniczego. Już się wstepnie załamałem ze uszczelka, lub głowica, ale mechanik mnie troche uspokoił ze przy uszczelce jub głowicy wzrastało by cisnienie w układzie no plus slady oleju w układzie chłodzenia. u mnie nawet na rozgrzanym układzie nie ma nadmiernego cisnienia po odkreceniu korka zbiornika wyrównawczego. Ponadto nie zaobserwowalem nadmiernej ilości pary z układu wydechowego. Jednak płyn gdzies znika a mechanik obejrzał silnik i nie widzi wycieków.......
Instalacja LPG od kwietnia 2011
od jakiegoś czasu ubywa płynu chłodniczego. Już się wstepnie załamałem ze uszczelka, lub głowica, ale mechanik mnie troche uspokoił ze przy uszczelce jub głowicy wzrastało by cisnienie w układzie no plus slady oleju w układzie chłodzenia. u mnie nawet na rozgrzanym układzie nie ma nadmiernego cisnienia po odkreceniu korka zbiornika wyrównawczego. Ponadto nie zaobserwowalem nadmiernej ilości pary z układu wydechowego. Jednak płyn gdzies znika a mechanik obejrzał silnik i nie widzi wycieków.......
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG