[a6 c4] quattro zapieczone zaciski z tyłu
- Lipton
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1995
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[a6 c4] quattro zapieczone zaciski z tyłu
Witam mam taki problem że ciągle zapiekają mi się zaciski z tyłu po zrobieniu jest ok jakiś czas tak z tydzień może dwa a później znowu ręczny nie trzyma itd.
czy da się je jakoś naprawić jest jakiś zestaw naprawczy czy coś ? czy muszę szukać innych problem jest w sumie z lewym zaciskiem bo prawy dobrze trzyma
czy da się je jakoś naprawić jest jakiś zestaw naprawczy czy coś ? czy muszę szukać innych problem jest w sumie z lewym zaciskiem bo prawy dobrze trzyma
- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Moje auto: Q5
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7
ja sobie taki zestaw naprawczy kupilem, skończyło się na tym, że samochód z inną przypadłością trafił do warsztatu i powiedziałem żeby mi zrobili te zaciski. Niestety nie zostawiłem im tych gumek, zapomniałem
W związku z tym cały czas zaciki naprawili a ja mam je ze sobą w plecaku bo jako notoryczny len nie chce mi się ich wyjąć. Jak masz zapał i chceqsz to zrobić to napisz mi na priv dane do wysyłki to ci je wyśle a jak zmontujesz i będzie ok to najwyżej jakąś darowiznę drobną prześlesz albo i nie
W związku z tym cały czas zaciki naprawili a ja mam je ze sobą w plecaku bo jako notoryczny len nie chce mi się ich wyjąć. Jak masz zapał i chceqsz to zrobić to napisz mi na priv dane do wysyłki to ci je wyśle a jak zmontujesz i będzie ok to najwyżej jakąś darowiznę drobną prześlesz albo i nie
- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7
szybki-ens, to było już jakiś czas temu więc dokładnie nie pamiętam, ale na pewno to było coś takiego:szybki-ens pisze:też za jeden będę musiał się wziąć. Także Mariusz będziesz mi musiał podpowiedzieć jakiego zestawu szukać. Pozdrawiam.
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zaci ... 85030.html
Warto sprawdzić jeszcze na wszelki wypadek średnicę tłoczka, ale pewnie to jest to. Ja kupiłem taki zestaw u tego gościa na Sejneńskiej (tam gdzie postojówki Philipsa :mrgreen: ).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7
Dokładnie. Jeśli ręczny nie trzyma bądź nie "odpuszcza" to zapewne tylne koła bądź któreś z nich też nie hamuje tak jak się należy. Wynika to z tego, że tłoczek zacisku nie pracuje jak powinien. Trzeba wszystko rozebrać, wyczyścić, rozruszać, założyć nowe uszczelniacze i po sprawie.szybki-ens pisze:oczywiście mówimy tu o hamulcu ręcznym nie?
- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
oo to i ja musze sie za to kiedys u siebie zabrac bo jak narazie od wiosny nie uzywam recznego bo potem nie odpuszcza prawe kolo.. pare razy mialem tak ze jade nie czuc nic wychodze z samochodu a tu tylko dym z tarczy.. raz az sie swiecila ale to juz czułem ze hamuje ale puscilo samo po czasie.. Trudno jest zacisk rozebrać? mam w domu ciekcący z TDI został to na nim poćwiczę najpierwNo właśnie, u mnie było to samo. Pewnie ta duża guma ochraniająca tłoczek z zewnątrz jest zniszczona i dostaje się tam syf, przez co tłoczek nie "odpuszcza".
- Lipton
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1995
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
sevenfifty, nie no to jak chcesz bo za darmo to głupio tak trochę ale z drugiej strony i tak Ci bd leżeć :P to powiedz lepiej ile z wysyłką czy coś i bd sprawa załatwiona jeśli mi to do quattro bd pasować ale w sumie to zaciski są przecież chyba takie same albo jak nie bd pasować to Ci odeślę :P
[ Dodano: 2010-11-26, 17:00 ]
a są różne średnice tłoczka ?
[ Dodano: 2010-11-26, 17:00 ]
- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7
Właśnie nie jestem pewien, czy może były różne zaciski w zależności od silnika i mocy. Ale to bardziej dotyczyłoby przodu. Na tej przykładowej aukcji (którą podałem powyżej) jest wykaz modeli i silników, do których ten zestaw jest przeznaczony i jest tam chyba cała gama silników, jakie były w C4 - z tego wynika, że chyba jednak nie ma różnych średnic tłoczka.Lipton pisze:[ Dodano: 2010-11-26, 17:00 ]