[Audi a6 C5 2,4] coś za dużo pali
[Audi a6 C5 2,4] coś za dużo pali
Witam panowie, mam problem ze swoją a6, wiem że były podobne tematy ale tylko odnośnie gazu...a ja kurcze nie wiem czy to tak pali tylko na gazu czy na benzynie bo niestety akurat brak hajsu na zatankowanie benzynki do pełna....
silnik mam 2,4 instalacja sekwencyjna staga300, pali mi ok 17,5l gazu po mieście, przy naprawdę spokojnej jeździe, byłem wczoraj na regulacji ale nic nie pomogło
instalacja jest nowa załozona 2tygodnie temu
ostatnio w samochodzie robilem przepustnice, rozrząd,czujnik położenia wału, wymieniony termostat....żadnych więcej błędów nie pokazuje mi komputer...jak to ugryść?
dodam że to automat
silnik mam 2,4 instalacja sekwencyjna staga300, pali mi ok 17,5l gazu po mieście, przy naprawdę spokojnej jeździe, byłem wczoraj na regulacji ale nic nie pomogło
ostatnio w samochodzie robilem przepustnice, rozrząd,czujnik położenia wału, wymieniony termostat....żadnych więcej błędów nie pokazuje mi komputer...jak to ugryść?
dodam że to automat
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Napisz co masz wrzucone do autka.Jak chcesz zeby aytko było perfekcyjnie ustawione to sebastian s. www.gzw.pl Do Gliwic masz kawałek i napewno pomoże.Mi po Warszawie więcej jak 16 nie weżmie i to jak jeżdze szybko.na trasie z Warszawy na ÂŚlask od 12.5 do 14 ale prędkości do 200.
w poniedzialek pojade jeszcze do innego gazownika, ale panowie pytanie mam , czy mimo że na vagu nie pokazuje mi już żadnych błędów coś może być uszkodzone np sonda ? bo nie wiem czy auto pali tyle tylko na gazie czy na benzynie też, w ogóle nie stwierdze ile palił wcześniej bo mam go od niedawna i co chwile był u mechanika, trafił mi sie jakiś zaniedbany egzemplarz i juz mi poprostu ręce opadają i nie wiem co juz robić same problemy
-
- Forum Audi A6 / A7
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Filip
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Jak wy to robicie
co ja mam nie tak w tym aucie moim
22 po miescie
noga cięzka a wy po 200 na godzine jeździcie i takie fajne spalanie
fuck . No nic . moze ja za krótkie odcinki robie po 3-4 km po tym miescie,

Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Kontakt:
No i wszystko jasne.Jak słyszę że regulują auta na postoju to mnie trafia.Chłopie zmień tego amatora na fachowca.Sekwencję reguluje się zarówno na postoju jak i przy jeździe.U mnie gość regulował przy jeździe w mieście, później na trasie, mówił jak mam jechać, kiedy przybutować itd.Jak Twój gazownik tak nie robi lub nie ma o tym pojęcia to daj se z nim spokój.Po prostu masz tylko założony gaz i nie więcej.To auto nie widziało regulacji.PozdroSiara_nh pisze:w jaki sposób...hm no podłączył kompa i coś tam moncił , ale tylko na komputerze tak to nic nie ruszał
usunieto 

- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Re: [Audi a6 C5 2,4] coś za dużo pali
Niestety jak nie masz kasy żeby przetestować auto na benzynie to się nie dowiesz.Siara_nh pisze:Witam panowie, mam problem ze swoją a6, wiem że były podobne tematy ale tylko odnośnie gazu...a ja kurcze nie wiem czy to tak pali tylko na gazu czy na benzynie bo niestety akurat brak hajsu na zatankowanie benzynki do pełna....
dodam że to automat
Zapewniam Cię, że na temat sprawdzanie spalania i dawkowania gazu było już sporo , powiedziałbym nawet, że wystarczająco dużo. Wskazania fisa, korekty krótkie i długie, czasy wtrysku. O wszystkim tym już było pisane wiele razy, więc głupota to wszystko powtarzać.
tylko że ja nie jestem pewien czy to tylko na gazie, dlatego stworzyłem nowy temat
dziś podłączyłem vaga i pokazał błędy sondy a mianowicie :
17546 Mieszanka za bogata strona 2 - regulacja długoterminowa - wolne obroty
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
17536 Mieszanka za uboga strona 1 - regulacja długoterminowa
17545 Mieszanka za uboga strona 1 - regulacja długoterminowa - wolne obroty
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
17538 Mieszanka za uboga strona 2 - regulacja długoterminowa
tylko nie wiem czy to są istotne błędy bo jak je skasowalem to już się nie pojawiły, czy to nie są błędy które pokazały się jak np zabrakło mi gazu? czy faktycznie sonda jest padnięta
jak mogę sprawdzić czy sonda jest napewno uszkodzona, czytałem że da się to zrobić Vag Scope tylko nie mam pojęcia w jaki sposób
dziś podłączyłem vaga i pokazał błędy sondy a mianowicie :
17546 Mieszanka za bogata strona 2 - regulacja długoterminowa - wolne obroty
17536 Mieszanka za uboga strona 1 - regulacja długoterminowa
17545 Mieszanka za uboga strona 1 - regulacja długoterminowa - wolne obroty
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
17538 Mieszanka za uboga strona 2 - regulacja długoterminowa
tylko nie wiem czy to są istotne błędy bo jak je skasowalem to już się nie pojawiły, czy to nie są błędy które pokazały się jak np zabrakło mi gazu? czy faktycznie sonda jest padnięta
jak mogę sprawdzić czy sonda jest napewno uszkodzona, czytałem że da się to zrobić Vag Scope tylko nie mam pojęcia w jaki sposób
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Po pierwsze w profilu nie masz zaznaczone że masz LPG.
Te błędy nie dotyczą sond lambda a jedynie składu mieszanki.
Na 99.99% jest to wina źle wyregulowanej instalacji. Na pewno korekcje się rozjechały.
Proponuję skasować błędy i pojeździć trochę na benzynie ( z tydzień) tak aby ECU benzynowe na nowo się zaadoptowało. Potem brać się za regulację instalacji i nie dopuszczać do tego aby jeździć długo z zapalonym checkiem i podobnymi błędami.
Te błędy nie dotyczą sond lambda a jedynie składu mieszanki.
Na 99.99% jest to wina źle wyregulowanej instalacji. Na pewno korekcje się rozjechały.
Proponuję skasować błędy i pojeździć trochę na benzynie ( z tydzień) tak aby ECU benzynowe na nowo się zaadoptowało. Potem brać się za regulację instalacji i nie dopuszczać do tego aby jeździć długo z zapalonym checkiem i podobnymi błędami.
faktycznie nie miałem wpisane w profilu ze mam LPG już poprawiłem 
a czy w vagu nie można jakoś "automatycznie" zaprogramować ECU? jutro planuje jechać do jeszcze innego gazownika może tam coś poradzą
przynajmniej kolega mnie uspokoił że sondy nie są do wymiany
a co do checka to mi w ogóle nie wywala kontrolki ( no chyba ze ktoś zwyczajnie wykręcił żarówkę )

a czy w vagu nie można jakoś "automatycznie" zaprogramować ECU? jutro planuje jechać do jeszcze innego gazownika może tam coś poradzą
przynajmniej kolega mnie uspokoił że sondy nie są do wymiany
a co do checka to mi w ogóle nie wywala kontrolki ( no chyba ze ktoś zwyczajnie wykręcił żarówkę )
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7