Temat powtarzany już kilka krotnie, ale przez tydzień ryłem forum i skorzystałem z wielu podpowiedzi i nic. Któryś z szanownych forumowiczów pisał innemu żeby tamten założył nowy wątek i "będziemy ryli aż się znajdzie przyczyna". Więc zakładam nowy bo ręce mi już opadają.
Moja Audi bardzo wolno wkręca się do ok 2000 obr. Gaz działa jakby z 2 sekundowym opóźnieniem. W ogóle mam wrażenie że trochę za słabo się wkręca na obroty. Nic nie kopci. Napiszę może co już zrobiłem żeby trochę skrócić.
Po podpięciu pod kompa miałem błąd 00542 czujnik skoku iglicy - przerwa zwarcie.
No to za 1200pln wymieniłem wtrysk sterujący i problem zniknął, ale audiczka dalej nie startowała, następnie
wymieniłem wąż do turbiny bo był trochę sparciały i poszczępiony na końcu (100pln)- efekt-nic.
Aha no i mam też błąd 17125- sprzęgło mostkujące przek. momentu ... - wymieniem olej i filtr w skrzyni - 300pln i dalej ten błąd wyskoczył. Auto nie wkręca się.
Przyszła pora na sprawdzenie egr i zaworków N...
Rozkręciłem wszystko i powiem wam że to nie lada sztuka- ze 3 godziny mi zeszło.
Egr przy mocnym zasysaniu powietrza bez problemów się otwierał i sam się zamykał. Wymyłem i poskładałem do kupy.
Podczas zabawy kompem zdaję się że na 003 bloku pomiarowym jest możliwość sprawdzenia zaworu egr i wtedy też ściągnąłem wężyk i sprawdzałem czy zaworek N 18 ciągnie. Wynik - Ciągnie i to ładnie. To samo z tym zaworkiem obok zdaje się N75.
Przepływomierz w czasie sprawdzania podczas jazdy dawał wydaje mi się te same parametry tylko że po dodaniu gazu ok 2 sekundy mijały zanim wynik aktualny zrównał się z wynikiem, który powinien być. I tu pytanie. Czy to ok? Czy powinno od razu te same parametry pokazywać?
Reakcja mojego pojazdu na dodanie gazu jest tak jakby z 2 sekundowym opóźnieniem i strasznie mnie to denerwuje.
Pytania:
Czy z przepływką takie mają być wyniki i to małe opóźnienie?
Co ze skrzynią i dlaczego znowu ten sam błąd?
No i najważniejsze dlaczego nie przyśpiesza tak jak powinien?
Czy te błędy mogą składać się na wynik końcowy?
Czy zrobiłem coś nie tak?
Dla porównania jeździłem taką samą audi i szła o niebo lepiej.
Na koniec wrzucam zdjęcia z kompa z parametrami i błędami bo nie dałem rady na tamtym kompie zrobić logów:
Kończę mój wywód i proszę o pomoc Szanownych Kolegów z forum.