[A6 2.4 lpg]Kopci na niebiesko.
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 2.4 lpg]Kopci na niebiesko.
Koledzy pomóżcie!Wróciłem z nad morza 700km i autko zużyło mi 1litr oleju.Brat który jechał za mną zauważył że przy dodawaniu gazu widać niebieski dymek.Jeżdże na oleju Valvoline 5w40 max life.Jak myślicie co to?Pierścienie a może uszczelniacze na zaworach?Wie ktoś o kosztach wymiany i co może dolegać mojej niuni?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Silnik pada?Koledzy ale jeżeli chodz o jazde to się nic nie zmieniło.Ciągnie jak nowy nie widze żadnej różnicy.Tylko picie tego oleju mnie wkurza i ten dymek.Dziwi mnie że przy 210000tys km.silnik V6 od Audi ma już dość.Jestem umówiony na weryfikacje w warsztacie i chyba powiedzą konkrety.Mam nadzieje że będzie ok.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
STANLEY_1985, nie chcę zapeszać ale miałem to samo..wtedy przy przebiegu 225 tyś ubytki oleju i potem płynu chłodzenia.. i ten dziwny dymek.. jak stałem w korku to mnie zastanawiało czemu tylko mu mnie.. Też ciągnął dobrze i nic się nie działo złego poza tym, że mi waliło spod dekli olejem.. tam są dość słabe punkty w naszych silnikach i najczęściej tam wyrzuca olej.. przy okazji postanowiłem zmienić uszczelki pod głowicami bo było podejrzenie, gdzieś tam mi znika płyn.. ale po rozebraniu motoru wyszło kilka jeszcze innych rzeczy... zresztą przeczytaj temat: a6-c5-24-v6-naprawa-usterki-a-jej-koszt-vt19597.htm tam masz fakturę z rzeczami które wykryto u mnie wraz z cennikiem jeszcze w miarę aktualnym poszczególnych części może nieco zawyżonym ale to profesjonalny warsztat..
ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie
Może pora przejść na półsyntetyk bo widocznie spala olej już skoro dymi na niebiesko...Petroniusz niestrasz kolegi wymiana uszczelki pod głowicą aż tyle niekosztuje.W sumie to V6 ale ja w audi 1,6(uszczelka,olej,uszczelniacze,planowanie,nowy olej,filtr oleju borygo,świece i robota zapłaciłem ok 800zł nawet patrząc że to V6 to max 2000zł)
Jak robi BRUM BRUM to benzyniak,Jak robi KLE KLE to diesel,Jak robi BRUM KLE to gaz
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
roki863, chodziło mi tutaj o ukazanie kontekstu naprawy w moim przypadku przy podobnym silniku o podobnym przebiegu i z podobnymi objawami do opisanych wyżej przez kolegę, a nie koniecznie wartość faktury..
Nie mówimy jedynie o wymianie uszczelki pod głowicą ale o uszczelnianiu praktycznie całego V.. bo tylko wtedy jest pewność, że olej pozostanie w silniku

ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzisiaj ściągłem osłony na silniku i zagląsdałem w każdy zakamarek silnika czy nie ma wycieków.Nie zobaczyłem żadnego wycieku,jest suchutko jak w nowym aucie czym bardzo się zdziwiłem
.Nawet uszczelki pod zaworami są suche jak pieprz.wydaje mi się że uszczelniacze pod zaworami nadają się do wymiany.Przy okazji zamontuje nowe uszczelki pod głowice i wymienie rozrząd.
[ Dodano: 2010-09-02, 11:10 ]
Aha i jeszcze zastanawiałem się czy nie zmienić auta i kupić Octavie II albo Astre III ale chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie.Lepiej chyba dopiescic obecne autko i śmigać dalej.

[ Dodano: 2010-09-02, 11:10 ]
Aha i jeszcze zastanawiałem się czy nie zmienić auta i kupić Octavie II albo Astre III ale chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie.Lepiej chyba dopiescic obecne autko i śmigać dalej.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-