Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 C4 2.5 TDi]Wentylator klimy upala kabel

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
columb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 C4 2.5 TDi]Wentylator klimy upala kabel

Post autor: columb » 13 sie 2010, 15:19

Kiedys opisywalem swoj problem a6-c4-25-tdi-ael-wiatrak-klimyklima-sie ... .htm#28831

Problem powrócił na poczatku czerwca. Diagnoza ta sama, upalony kabel przy zacisku w silniku wentylatora. Rozebrałem zacisnąłem kabel zlozylem i ucieszony ze mam spokoj na kolejne 1,5 roku jezdzilem az do dzisiaj. Znowu klima sie wylacza. Diagnoza, nie wlacza sie wentylator=znowu.
Powiedzcie co moze byc przyczyna ze ciagle upala kabel + przy nożce na ktorej zaciska sie kabel do silnika?
Nóżki sa aluminiowe w kształcie litery Y i w srodek tej v-ki wklada sie kabel i zaciska, moze orpocz zacisniecia trzeba by to zalutowac??

Mario69
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mario69 » 15 sie 2010, 01:43

moze byc kilka przyczyn takiej usterki

1.zly kontakt tak jak piszesz luzne polaczenie powoduje nagrzewanie koncowek i w konsekwencji upalenie
2. blokowanie sie silnika w tulejkach co w konsekwencji zmusza polaczenie elekryczne do pracy pod wiekszym obciazeniem i upala koncowke
3. zablokowany silnik, czasami tulejki blokuja sie od kurzu
4. silnik jest przegrzany albo spalony

...sprubuj podlaczyc go na krotko, prosto do akumulatora... jezeli nie ruszy to padl albo zablokowal sie silnik

...pozdro <piwo>
...cztery kolka, Diesel w rzedzie
... i dojade sobie wszedzie

Awatar użytkownika
columb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: columb » 15 sie 2010, 09:31

Jednak teraz za trzecim razem nie upalilo kabla tylko przepalilo normalnie na pół takie ncos wygladajace na kondensator czy cos takiego w srodku w silniku. Chcialem zaniesc ten szczotkotrzymac gdzies gdzie by mi wymienili ten element ale mialem pod reka inny wentylator o wiele mlodszy niz moj wiec zalozylem drugi i chula. Moze nawet ma lepsza wydajnosc tak mni sie wydaje.
A6 C4 Avant AEL-było
A6 C5 Avant 2.7 BiTurbo 250km- było

Mario69
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mario69 » 15 sie 2010, 10:18

...to prawdopodobnie ten stary padl calkiem i mial zwarcie w srodku, najczesciej tak sie dzieje jak uzwojenie sie pregrzewa, wazne ze zrobiles...

...no i smigaj dalej z wiaterkiem na oczy...

...pozdro... <piwo>
...cztery kolka, Diesel w rzedzie
... i dojade sobie wszedzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja