[1.9TDI] spadek mocy przy 3000obr/min
[1.9TDI] spadek mocy przy 3000obr/min
hejka;p
mam problem z silnikiem 90konnym który pojawia się przy prędkości obrotowej 3000min/obr. po wciśnięciu pedału gazu na pozycje max i na każdym biegu autko traci moc o polowe...
podłączałem tester i wyszło mi ze przy max wciśniętym pedale przepływomierz powinien mieć wartość 800mg/H a tu gdy osiągnę obroty 3000 przeplywka pokazuje wartość 450mg\H i ani grama więcej;/
tak samo jest z turbo...
osiąga pełne ciśnienie 2100 mbar na każdym biegu lecz po osiągnięciu 3000 obrotów spada do 1280 mbar i stoi w miejscu;/
już wymieniłem przewody gumowe
czyściłem EGR
czyściłem dolot
cięgno od regulacji klapy turbo działa poprawnie....
dziwne jest to ze jak osiągam 3000 obr/min słyszę przez sekundę taki delikatny metaliczny dźwięk jakby turbo zaczepiało łopatkami o obudowę i w tym momencie przy tym dźwięku autko traci moc
mam problem z silnikiem 90konnym który pojawia się przy prędkości obrotowej 3000min/obr. po wciśnięciu pedału gazu na pozycje max i na każdym biegu autko traci moc o polowe...
podłączałem tester i wyszło mi ze przy max wciśniętym pedale przepływomierz powinien mieć wartość 800mg/H a tu gdy osiągnę obroty 3000 przeplywka pokazuje wartość 450mg\H i ani grama więcej;/
tak samo jest z turbo...
osiąga pełne ciśnienie 2100 mbar na każdym biegu lecz po osiągnięciu 3000 obrotów spada do 1280 mbar i stoi w miejscu;/
już wymieniłem przewody gumowe
czyściłem EGR
czyściłem dolot
cięgno od regulacji klapy turbo działa poprawnie....
dziwne jest to ze jak osiągam 3000 obr/min słyszę przez sekundę taki delikatny metaliczny dźwięk jakby turbo zaczepiało łopatkami o obudowę i w tym momencie przy tym dźwięku autko traci moc
hmm dziwne jest to ze przeplywomierz pokazuje max wartosc czyli 800 mg/h przy mniejszej predkosci obrotowej a dopiero po uzyskaniu 3000obr/min wartosc z 800 spada gwaltownie do 450mg/h ...
[ Dodano: 2010-08-02, 23:12 ]
nie wiem czy to moze byc przyczyna ale lopatki turba maja taki luz ze zaczepiaja o obudowe w gruszy... ale czemu akurat przy 3000obr\min? turbo sie zatrzymuje?
[ Dodano: 2010-08-02, 23:12 ]
nie wiem czy to moze byc przyczyna ale lopatki turba maja taki luz ze zaczepiaja o obudowe w gruszy... ale czemu akurat przy 3000obr\min? turbo sie zatrzymuje?
tak jak pisze Mongolski sprawdz zawor n75 bo to wyglada na notlauf, z mostkuj wezk od turbosprezarki do gruszki ktora otwiera zawor upustowy i sie przejedz jak powyzej 3tys bedzie ok to wiesz co zrobic :mrgreen:
[ Dodano: 2010-09-04, 18:22 ]
a na samym poczatku mozesz odpiac wezyk od gruszki egr
[ Dodano: 2010-09-04, 18:22 ]
a na samym poczatku mozesz odpiac wezyk od gruszki egr
Audi a6 c4 1.9tdi 140KM :D
kolego jezeli powyzej 3tys obr spada moc tzn ze komp odcina dawke ponieważ komp zauwazyl ze zostalo przekroczone max cisnienie doladowania np turbo pomuje 1,1bar a powinno byc max 0,9bara i nic dziwnego ze wtedy masa zasysanego powietrza wynosi 450mg/skok, skoro dawka jest ograniczona to wtedy turbo slabo pompuje co = malo powietrza zasysanego co pokazuje przepływka np jak u kolegi 450mg, winny moze byc wtedy zawor n75, wezyki ktore do niego dochodza lub zapieczony zawór upustowy, bład jaki komp wtedy wywala to 00575 pozdro
Audi a6 c4 1.9tdi 140KM :D