Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wyciek płyny chłodzącego czy to uszczelka? Pomocy [A6 C5]

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
mcchinczyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wyciek płyny chłodzącego czy to uszczelka? Pomocy [A6 C5]

Post autor: mcchinczyk » 12 lip 2010, 19:39

Mam audi A6 2002 rok 180km. Nigdy nie złapał mi temperatury powyżej 90 C. Ale ostatnio zauważyłem ze ubyło mi płynu chłodzącego, dolałem litr, tydzień później znów litr. Nigdzie nie było wycieku. Za trzeci razem postanowiłem sprawdzić. Okazało się ze jak samochód się rozgrzeje to nadmiarem w zbiorniczku zaczyna kapać płyn. Teraz gdy zrobiły się takie upały zaczęło go ubywać bardzo dużo. Ostatnio przejechałem 15 km. Postałem 15 minut i postanowiłem sprawdzić poziom. Dolałem litr wody bo musiałem jechać dalej zajechałem 30 km i jak próbowałem odkręcić korek po kilku minutach zrobiło się bardzo duże ciśnienie i nie dało rady odkrecić zaczęło wyrzucać płyn. W końcu go odkreciłem stan był trochę poniżej min ale musiałem wrócić do domu a że był bardzo rozgrzany nie dolewałem płynu. Wróciłem znów ten sam problem nie mogłem odręcić zbiornika bo ciśnienie wywalało. Po okreceniu i ostudzeniu silnika dolałem 2.5 litra wody myśle ze spora cześć została wylana przy odkręcaniu korka. Robi po dłużej się duże ciśnienie.

Co to może być za przyczyna. Samochód nie kopcił na biało, na warsztacie powiedzieli mi że to uszczelka pod głowią ale mam wątpliwości. Auto przód, do rozrządu jest już rozebrane. Byc może jutro lub w środę zaczną jej się dobierać do głowicy. Ale mam wątpliwości pomóżcie?
kazdy pomysł mile widziane
pompa wody ?
termostat ?
odpowietrzenie ukłądu ?
korek podmieniałem z drugiej A6.

mcchinczyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mcchinczyk » 18 lip 2010, 12:19

wyminiłem termostat z pompą wody, termostat był walnięty, pompa tylko ciekła. Złozyłem i dalej jest to samo. Za czym nie otworzy się termostat ciśnienie się nie robi jest dobrze, dopiero gdy złapie 90 C zaczyna delikatnie układ się podnosić. Zalali go na próbę wodą i nie był od powitrzany układ. Przewody od chłodnicy da rade bez problemu ścisnąć. Stwierdzili na warsztacie że to nie uszczelka gdyż przewody były by twarde i ciśnienie od razu by się robiło. I nie wiem co dalej. Słyszalem od znajomego ze może być głowica delikatnie pęknięta i pod wpływem temparatury robi się nieszczelność. A za czym się rozgrzeje będzie dobrze. Proszę o pomoc.

P@weł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: P@weł » 28 lip 2010, 19:31

Do chwili gdy nie odpowietrzysz dokładnie układu chłodzenia i nagrzewnicy! cisnienie w układzie będzie rozło zawsze w miarę rozgrzewania płynu. Rozgrzane powietrze znacznie zwiększa swoją objętość. Męczyłem sie z tym problemem długi czas w Audi 80.
Układ mógł sie zapowietrzyć juz w tym czasie gdy miałeś nieszczelność pompy wodnej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja