[A6 C5]zakup i spalanie
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5]zakup i spalanie
Witam to jest mój pierwszy post:) Pozdrawiam Wszystkich i witam. Kupilem dziś audi a6 2,5 tdi 180 km w automacie. quatro. zalałem za 100 zł i troche sobie poszalałem. Jazda rewelacja wygoda beżowe skóry itp robią niesamowity klimat.... Spalanie:( troche gorzej 15,2 l/100 km wg komputera... Wiem że duży silnik plus automat i quatro to robi swoje. Auto nie jest zamolune przyspiesza rewelacyjnie. Przejechałem sie trasą jakieś 10 km i na tempomacie przy 140 km/h spalanie chwilowe wynosi jakieś 14l. czy to noramlne czy może jest przepływka uszkodzona albo coś innego?? Dzięki za odpowiedzi
stosuj tagi i przywitaj się w dziale "powitania"
stosuj tagi i przywitaj się w dziale "powitania"
Ostatnio zmieniony 21 lip 2008, 23:09 przez darekostap, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Kolego mam identyczny silnik z tym napedem i nawet skory w tym samym kolorku :-P
Co do spalania to po przejechaniu 10 km komputer nie zdarzyl jeszcze obliczyc sredniego spalania, jak ja u siebie zresetuje FIS-a to mi nawet 23l/100km pokazuje ale wiem po swojej jezdzie w UK ze;
- jadac tym autem 100km/h to spalanie wyniesie ponizej 7 litrow ale pod warunkiem ze pojedziesz ciagle 100 :-D
- 120 - 140 to 8,5l/100km mi spala
- powyzej 140km/h ponad 9 nie przekraczajac 10,5l
Miasto 10 litrow jezzac tu po Anglii a korkow tu wiecej niz w PL
Co do spalania to po przejechaniu 10 km komputer nie zdarzyl jeszcze obliczyc sredniego spalania, jak ja u siebie zresetuje FIS-a to mi nawet 23l/100km pokazuje ale wiem po swojej jezdzie w UK ze;
- jadac tym autem 100km/h to spalanie wyniesie ponizej 7 litrow ale pod warunkiem ze pojedziesz ciagle 100 :-D
- 120 - 140 to 8,5l/100km mi spala
- powyzej 140km/h ponad 9 nie przekraczajac 10,5l
Miasto 10 litrow jezzac tu po Anglii a korkow tu wiecej niz w PL

A6 3.0 TDI Quattro, ASB, 280ps i 560nm by MR Motors na Audi Forum . 

-
- Forum Audi A6 / A7
censored, nie obraz sie ale z takim spalanie to ty chyba masz 1,9 TDI i o tym nie wiesz hehe :-D
Ja za 100zl zrobie jakies 220km a smigam po autostradzie ( codziennie po 100km) a nie tak jak ty po PL
Ja za 100zl zrobie jakies 220km a smigam po autostradzie ( codziennie po 100km) a nie tak jak ty po PL

-
- Forum Audi A6 / A7
Ja juz kilkam razy chcialem skomentowac to jak pisalas ile Ci pali twoje A6 censored, ale sie powstrzymywalem bo myslalem ze sie moze pomylilas ale to juz ktorys raz wiec musialem sie temu przeciwstawic.
Na moje to BUJDA :!: takie spalanie to 1,9 moze miec a nie 2,5 Q
Masz najlepszy przyklad, ze ja i censored, mamy identyczne spalanie, ja mam moze troszke mniejsze bo smigam po autostradzie a nie po polskich drogach.
To tyle z mojej strony.
Na moje to BUJDA :!: takie spalanie to 1,9 moze miec a nie 2,5 Q
Masz najlepszy przyklad, ze ja i censored, mamy identyczne spalanie, ja mam moze troszke mniejsze bo smigam po autostradzie a nie po polskich drogach.
To tyle z mojej strony.

-
- Forum Audi A6 / A7
w apytaniu chodziło mi o spalanie chwilowe jak lece 140 trasą np i włącze tempomat to chwilowe pokazuje 14l, na razie od wczoraj głównie miasto robie i spalanie średnie pokazuje tak około 15l. Troche depcze go jak jeżdże delikatnie i wyzeruje licznik to po 50 km pokazuje jakieś 12,5. Czy to normalne?? bo po tym co piszecie to chyba troche dużo??
Skoro o spalaniu, to miałbym tez pytanko.
Jestem tu nowy - od dzisiaj.
Jak wyglądają wskazania komputera przy ruszaniu.
Mi nawet przy delikatny ruszaniu pokazuje ponad 20 do 30 litrów, a przy ostrzejszym dochodzi nawet do 45l.
Jednak średnie spalanie na drogach krajowych wychodzi na poziomie 8,5l.
Dodam, że skrzynia tiptronic.
Czy to co pokazuje komp jest prawidłowe?
Wydaje mi się, że przed zmianą rozrządu, przepływomierza i innych pierdoł tak nie pokazywał.
Wszystkie parametry sprawdzane były w ASO i są prawidłowe.
Jestem tu nowy - od dzisiaj.
Jak wyglądają wskazania komputera przy ruszaniu.
Mi nawet przy delikatny ruszaniu pokazuje ponad 20 do 30 litrów, a przy ostrzejszym dochodzi nawet do 45l.
Jednak średnie spalanie na drogach krajowych wychodzi na poziomie 8,5l.
Dodam, że skrzynia tiptronic.
Czy to co pokazuje komp jest prawidłowe?
Wydaje mi się, że przed zmianą rozrządu, przepływomierza i innych pierdoł tak nie pokazywał.
Wszystkie parametry sprawdzane były w ASO i są prawidłowe.
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie licz mniej jak 14 w mieście w 2.5 Q tip.
NIe patrz na spalanie jakie pokazuje FIZ;a , pamietaj ,że można je obniżyć
korygując go.
Jedyny sposób to zalanie auta po korek.. 150 km w cyklu mieszanym i zalanie po korek.
Potem karteczka.. itd..
A załamują mnie ludzie którzy kupili 2.5 Q w tipie i teraz dociera do nich
, że ono potrafi wypić.
TAK POTRAFI.
NIe patrz na spalanie jakie pokazuje FIZ;a , pamietaj ,że można je obniżyć
korygując go.
Jedyny sposób to zalanie auta po korek.. 150 km w cyklu mieszanym i zalanie po korek.
Potem karteczka.. itd..
A załamują mnie ludzie którzy kupili 2.5 Q w tipie i teraz dociera do nich
, że ono potrafi wypić.
TAK POTRAFI.
14-15 w mieście przy tym silniczku też mi bierze. Zależy ile świateł i korków. No ale fabrycznie masz 12,9 to doliczając klimę to jakoś tak wyjdzie. W trasie to troszkę za dużo 14 przy 140 tu. Sprawdź jeszcze raz albo zrób zalanie pod korek jak nasz kolega proponował.
Ja już sie pogodziłem że samochód pali, natomiast jak pojedziesz 80-120 to nawet średnia 7,5 ci wyjdzie.
Pozdrawiam i lej dobrą wachę...
Ja już sie pogodziłem że samochód pali, natomiast jak pojedziesz 80-120 to nawet średnia 7,5 ci wyjdzie.
Pozdrawiam i lej dobrą wachę...
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
Niestety muszę przyznać rację - ten samochód nie jest ekonomiczny. W mieście nigdy nie zszedłem poniżej 14 l na setkę. W trasie nigdy poniżej 10,2 l/100 km. Niestety, ale samochód ważący tyle co solidny wóz terenowy będzie palił jak wóz terenowy. W mieście decydująca jest masa samochodu. Przecież cały czas się rozpędzasz i hamujesz. W trasie .... trasa zaczyna się na trzypasmowj autostradzie.... i zależy od prędkości. Wracając do tematu, mi przy stałej jeździe 140km/godz pokazuje około 8l/100km, ale to tylko dane z komputera bo zwyczajowo tak wolno nie jeżdżę. Pozdrawiam.
Niestety muszę przyznać rację - ten samochód nie jest ekonomiczny. W mieście nigdy nie zszedłem poniżej 14 l na setkę. W trasie nigdy poniżej 10,2 l/100 km. Niestety, ale samochód ważący tyle co solidny wóz terenowy będzie palił jak wóz terenowy. W mieście decydująca jest masa samochodu. Przecież cały czas się rozpędzasz i hamujesz. W trasie .... trasa zaczyna się na trzypasmowj autostradzie.... i zależy od prędkości. Wracając do tematu, mi przy stałej jeździe 140km/godz pokazuje około 8l/100km, ale to tylko dane z komputera bo zwyczajowo tak wolno nie jeżdżę. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- robertas1.8
- Forum Audi A6 / A7
Ja też sie wypowiem ile je mój dieselek, otóż napisze wam całą prawde i tylko prawde. Ile paliwa wleje do baku, tyle autko zje :-P a tak na serio to 7.5 litra przy bardzo, ale to bardzo oszczędnej jeździe :-P przy manualu można troche pooszczędzać na paliwie, myśle że gdyby było bez Q to nawet do 6,5 by zeszło. Autka z automatami są bardziej paliwożerne, ale za wygode sie płaci :mrgreen: Auto litrażowane przy zalewaniu do przelewu więc wynik w 100% rzeczywisty :mrgreen:
A8 audi wkracza na teren, nic nie poradze, jestem szpanerem
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
Pomylil sie pewniekylo99 pisze:niewierze gdzie ty to mierzyles? :shock: :shock: :shock: 350km :!: na żydzie :!: :roll:grzessmolar pisze:ja na rezerwie robie 350km więcej nie próbuje,średnie to okolo 7/7.5 l
:-D

Chodziło mu raczej o 35km na rezerwie i później dotankowuje żeby auto nie zdechło :D 8-)