Witam wszystkich serdecznie . Niedawno nabylem Audi A6 C4 2,5 TDI wersja 140koni. Mam taki problem jak tylko zalaczy sie turbina auto zaczyna dymic na bialo - niebiesko na niskich obrotach nic nie wiem czy bierze olej bo jeszcze zrobilem nim za malo kilometrow . Poprzedni wlasciciel mowil ze wymienial koncowki wtryskow (mam rachynek ) z warsztatu tylko cos napominal ze trzeba to ustawic jak sadzicie jaka moze byc jeszcze tego przyczyna? Za pomoc serdecznie dziekuje
Nazywaj poprawnie tematy stosując tagi!
Ostatnio zmieniony 15 lis 2009, 20:37 przez krystian2610, łącznie zmieniany 1 raz.
krystian2610 pisze:jak tylko zalaczy sie turbina auto zaczyna dymic na bialo - niebiesko
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Daj turbo do regeneracji o ile jeszcze jest co w niej robić lub kupuj drugą. Widocznie nadszedł jej czas. Turbo zaciąga olej.
Pozdr
[a6,c4,1Z,90KM,1,9tdi.Kraków] Witam!Ostatnio me autko powaznie nawalilo!Pali normalnie nawet w mrozy,po przejechaniu jakiegos kilometra zaczelo bardzo dymic na niebiesko-normanie swieca dymna!Wyrzuca przy tym olej rura wydechową(na dystansie 2km wyrzucil 2 litry-aż z tlumika kapie po zgaszeniu auta!)Przed tą nagłą usterka dziwny gwizd dochodzil z silnika powyzej 1600obr/min.Przed ta naglą awarią silnik pracowa bez zarzutów,nie bral oleju!Moze ktoś z klubowiczów miał podobną awarie i napisze mi co bylo przyczyną i jak duży jes koszt ewentualnej naprawy?Podejrzewam,że padla mi turbina,a może coś w silniku?Prosze o szybką odpowiedż-za co z góry bardzo dziękuje!
Ostatnio zmieniony 02 lut 2010, 12:31 przez pietro, łącznie zmieniany 1 raz.
Daj turbinke do regeneracji używki się nie płaci kupować gdyż przebieg zazwyczaj 300tys to minimus regeneracja to ok 800zł tyle koledze skasowali fachowcy
Witam od 2 dni cos sie dzieje mojej niuni bo strasznie kopci na siwo/niebiesko, ojeju ani zadnych płynów nie ubywa, przewody ok. przebieg 250tys, kurzy nie zaleznie od obrotów, spaliny smierdza jakby nie przepalonym paliwem, moc jest -turbina ciagnie. nie katowany spokojnie jezdzony silnik, nigdy nie kopcił, nawet na czarno. nie wiem co robic..
Ostatnio zmieniony 03 cze 2010, 12:11 przez user, łącznie zmieniany 2 razy.
szukałem i tyczy sie głownie 2,5 AEL potrzeba mi info na temat 1.9 1z - co masz na mysli mowiac prewencyjne czynnosci? silnik po blizszych ogledzinach zew nie nosli sladów uszkodzenia.
Objawy typowe dla turbiny, w przypadku nieszczelności w układzie dolotowym nie miałby pełnej mocy ale kopcił by na czarno.
Przejedz się autem do 110km/h na 3biegu i zobacz ile bedzie za tobą dymu... i jak daleko... jesli zobaczysz za sobą chmure to bankowo turbina sie konczy.
U mnie w c4 2.5tdi po takim teście nie widziałem co jest za mną przez jakies 100m tyle było dymu białego... po wymianie turbo wszystko OK
nie wiem czy wyciagne 110km na trójce :P to jest 1.9
ps
co do nieszcelnosci to miałem takowa ICek - turbo całkiem nie dawno wiec wiem, ze objawy sa zupełnieinne niz teraz. przedewszystkim kopcił na czarno i był spadek mocy -tak jak pisze pawel445
[ Dodano: 2010-06-03, 22:02 ]
wrzucam filmik, który nie oddaje tego co sie dzieje w 100%, ale jutro postaram sie zrobic czyms co ma nieco wiecej pixeli, moze ktos cos dostrzerze, albo usłyszy w pracy silnika...
[ Dodano: 2010-06-04, 14:07 ]
dzis jeszcze pogrzebałem i zobaczyłem, ze wezyk od zaworu jest urwany, wrzucam fotki słabej jakosci bo ino z tel aczkolwiek czy to on moze byc sprawca mojego kopcenia?
dodam, ze jak kupiłem to auto ten wezyk tez był urwany i go poprostu pokleiłem, klejem na cyjanku, hasal, nawet nie wiem ile bo przypuszczam, ze to nie on narobił bałaganu
fott:
-miejsce w którym łamał sie grzybek
-miejsce z którego wychodzi wezyk który prowadził do zaworu na force wyzej