Witam Panowie,
Mam problem z przełącznikiem pod pedałem stopu (jednym z dwóch - odłączającym blokadę lewarka zmiany biegu P na inne). Czy ktoś wie jak się go ustawia, reguluje?
Prosze o pomoc.
[A6 C4 Automat] przełącznik pod pedałem stopu
Re: [A6 C4 Automat] przełącznik pod pedałem stopu
Temat lekko zwietrzały ale może moja odpowiedz się przyda.psliwa pisze:Witam Panowie,
Mam problem z przełącznikiem pod pedałem stopu (jednym z dwóch - odłączającym blokadę lewarka zmiany biegu P na inne). Czy ktoś wie jak się go ustawia, reguluje?
Prosze o pomoc.
Lewarek zmiany biegów w pozycji P w modelu A6 C4 jest blokowany za pomocą linki. Linka ta jest nie ustawialna, ani w żaden sposób regulowana. Połączona jest drugim końcem z elementem stacyjki. Oczywiście czujnik stopu jest "dubeltowy" . Posiada jeden obwód na światła stopu a drugi z tego co pamiętam (ale mogę się mylić), przychodzi na sterownik ASB i odpowiada za "rozpinanie" (rozsprzęglanie) napędu podczas postoju (np na światłach) bądź podczas hamowania. A sam czujnik stopu regulujesz poprzez gwint, odpowiednio go wkręcając/wykręcając, patrząc najlepiej na zachowanie świateł stopu.
W celu sprawdzenia podepnij auto pod vag, jak wywali błąd 526 to wymieniaj czujnik.
Rysunek poglądowy blokady wybieraka zmiany biegów skrzyni automatycznej: