Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C4 2.5 TDI] Problem z otwieraniem i zamykaniem szyberdachu

Elektryka
ODPOWIEDZ
Tapowel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[C4 2.5 TDI] Problem z otwieraniem i zamykaniem szyberdachu

Post autor: Tapowel » 22 kwie 2010, 21:43

Witam wszystkich. Mam problem z zamykaniem i otwieraniem szyberdachu w mojej C4. Kabelki zasilające silniczek szyberdachu odłączone były jakieś 5 lat temu ponieważ szyberdach krzywo się zamykał, któregoś dnia postanowiłem wszystko podłączyć :-P
Kiedy próbuje otworzyć szyberdach z przycisku otwiera się na jakieś 5cm i staje, pomagam sobie wtedy ręcznie otwierając kawałek kluczem po czym znowu otwieram przyciskiem. Silniczek daje rade otworzyć szyberdach do końca ale podczas przesuwania się szyberdachu słychać jak by jakieś zębatki przeskakiwały. Gdy próbuje zamknąć wszystko jest dobrze tyle że słychać znowu ten sam dźwięk. Kiedy próbuje otworzyć szyberdach do góry pokrywa podnosi się na jakiś 1cm i staje słychać wtedy pracujący silniczek a wraz z nim słychać znowu ten dźwięk przeskakiwania :-(
Panowie pomóżcie mi zrobić coś z tym.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2010, 12:52 przez Tapowel, łącznie zmieniany 3 razy.

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 22 kwie 2010, 22:32

Kolego, to jest prawdopodobnie problem mechaniczny. Wytarły się może zaczepy, na których ciągnięty jest szyber i klinuje się.
Miałem tak kiedyś w innym aucie. Normalnie widać było jak idzie bokiem i w końcu staje.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

niedzwiedz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: niedzwiedz » 23 kwie 2010, 10:46

Kolego trzeba zmienić małą zębatke (trybik) która ma skośne zęby.Pewnie się omyka i nie zazębia linek które ciągną szyber.Jak odkręcisz silniczek to zobaczysz ową zębatke (trybik).

Tapowel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tapowel » 26 kwie 2010, 17:13

Koledzy co do wyłamanej zębatki to macie rację, po odkręceniu silniczka jedna ze skośnych zębatek była uszkodzona ale tylko jeden ząb. Objeździłem wszystkich mechaników w mojej okolicy i takiej zębatki nie znalazłem. Czy może ktoś z was nie chciał by sprzedać takiej zębatki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja