Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.8.QUATRO ACK] Wyciek paliwa ze zbiornika

Nadwozie
ODPOWIEDZ
ryybenka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.8.QUATRO ACK] Wyciek paliwa ze zbiornika

Post autor: ryybenka » 12 kwie 2010, 19:49

witam
opisze problem
pierwszy raz odkad jezdze audi zatankowałem okolo 60 l benzyny i rano wyjeżdzam z garażu paliwo leje się ciurkim na droge ,ścieka po zbiorniku z prawej strony od strony wlewu benzyny wiec z powrotem do garażu wyłączyłem silnik jeszcze troche pokapało i przestało cieknąc
,na drugi dzien na kanał i oglądanie co sie stalo zbiornik paliwa cały nie ma uszkodzeń, wycieku nie ma ale widac kolo filtra zacieki po cieknacej benzynie ,przejeżdzam okres swiąteczny i jest spokoj jade po świetach do znajomego mechanika opowiadam problem ogląda zbiornik tankuje do pełna benzyny i nic nie cieknie a on mi nie wierzy że tak sie stało !!!jezdze autem po jego placu i sucho zero wycieku.

no i wczoraj
znowu to samo sie powtarza wyjezdzam z garazu tyłem silnik jeszcze na ssaniu znowu się leje benzyna ciurkim na drode w tym samym miejscu ścieka po zbiorniku ale musze jechac jade najpierw okolo 2 km i przestało cieknąc stoje na parkingu i nic niema plamy nie cieknie potem jeszcze przejezdzam 10 km i jest spokój

,dzis zatankowałem do pełna przejechałem 300 km i spoko nie wycieka benzyna.

niewiem co mam o tym sądzic jak bym miał dziure w zbiorniku to by się lało cały czas
zawsze po zatankowaniu korek wlewu dobrze dokrecam

czy ktos miał taki przypadek i musiał wymienic zbiornik paliwa ? czy jest to skomplikowane ? ile może kosztować robocizna wymiany zbiornika?a może jest to błacha rzecz !
poradzcie cos
pozdrawiam
ryybenka
ps.
chyba dobrze poprawiłem temat
ryybenka

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 13 kwie 2010, 12:21

A może leje Ci się przewodem powrotnym. Z tego co piszesz wynika, że leje się kiedy silnik jest zimny (na ssaniu). Może wtedy gdzieś tam nie nadąża odbierać w zbiorniku jak jest dużo benzyny, albo gdzieś złamany powrotny.

PS. A w ogóle to jest powrót benzyny do zbiornika w tych silnikach :?: Tak się rozpisałem, ale czy nie wypisuję bzdur hehe
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Adecneo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adecneo » 13 kwie 2010, 17:21

Sprawdź łączenia na przewodach i na rurce odpowietrzającej, może też tak być że benzyna ci się wylewa na górze zbiornika, i jak wyjeżdżasz tyłem to się gdzieś wylewa.

pm82pm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pm82pm » 19 lip 2013, 11:38

mam podobny problem ze zbiornikiem paliwa,
mianowicie jak wlewam paliwo leje mi sie na ziemie dosc sporo z prawej strony (okolice wlewu) na tyle dużo że nie mam odwagi zalać wiecej niż 1/2 3/4 zbiornika bo na stacji robi sie wielka kaluza pod samochodem... gorocy wydech, sami wiecie...
oraz przy hamowaniu paliwo leje sie na ziemie

pod rewizjami środkowa i lewa (za kierowca) jest sucho natomiast pod rewizją pompy paliwa jest mokro jak przychamuje,
zakładam że coś jest nie tak albo w samym uszczelnieniu korka pompy albo gdzieś w tej plontaninie rórek na górze zbiornika, pytanie
są jakieś standartowe miejsca gdzie coś się tam dzieje?
wczoraj zdejmowalem nadkole i niewiele widac, rurki wydaja sie byc całe

jest tgo quattro wiec chce uniknac zdejnowania zbiornika jak tylko bedzie taka opcja...

miał ktoś z Was problemy z uszczelkami korka/ pompy paliwa? są doastępne czy tylko aso?

[ Dodano: 2013-07-23, 16:51 ]
roizwiązałem temat więc niech będzie dla potomnych,

jak sie ostatecznie okazało lało się nie z gówy a z dekla pompy paliwa,
wymieniłem uszczelkę pod pokrywą pompy, widać że jak ktoś tam grzebał to ją przeciął
nowa dostępna w ASO 44zł bez zniżek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja