[Audi A6 C5 Avant] Wymiana relingów z allroda
[Audi A6 C5 Avant] Wymiana relingów z allroda
Witam jak w temacie czy relingi z allroda pauja do zwykłej a6 dzieki pozdro
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Demontujesz tylko same osłony słupków podsufitki (sama podsufitka zostaje na miejscu). Następnie zobaczysz, że są w sumie 3 miejsca mocowania, przykręcone w sumie 4-ma śrubami M6x12 (2 z przodu, jedna w środku i jedna z tyłu)Panowie czy ktoś może opisać jak to wymienić.
Domyślam się ze trzeba zdjąć podsufitkę, tylko jak się za to zabrać?
Po ich odkręceniu po prostu podnosisz reling do góry

Co do samego demontażu osłon - na początek odkręcasz rączki (uchwyty) przykręcone wkrętami na śrubokręt krzyżowy, odkręcasz mocowania rolety pionowej (po jednej śrubie imbusowej M6 na uchwyt)
Na koniec pozostaje tylko zdemontować osłony które trzymają się tylko na zatrzaskach

Jeżeli masz kurtyny w samochodzie, to możliwe że demontaż jest z lekka inny.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
odgrzeje kotleta... bo dzisiaj wymieniałem relingi w swojej... ja mam kurtyny... różnica jest taka że za zaślepką "airbag" na słupku B też masz śrubę (torx) i jeżeli mogę dać radę dla każdego następnego "majsterkowicza" to po odkręceniu wyżej wypisanych śrub... demontaż zacznijcie od tyłu - gdyż ostatnio osłona jest tylko na zatrzaski (w bagaju)...ja musiałem odkręcić śrubę od boczku bagażnika... dodatkowe info - przedniej osłony słupka nie trzeba demontować tylko delikatnie odgiąć i wyciągnąć z pod uszczelki... wówczas ukażą się nam śruby - schowane za kurtynami, ale kluczem "10-ką" na kiju idzie się dostać... jak bym wiedział to przed operacją to demontaż i montaż max 20-30 minut...
jakiś spot w okolicy? dzwoń! tel. 667-677-573