Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ALL] Problemy Multitronic

Wszystko co dotyczy skrzyń biegów oraz układów napędowych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
zioLeg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALL] Problemy Multitronic

Post autor: zioLeg » 30 mar 2010, 13:50

Witam Klubowiczów,
Jestem od 8 miesięcy posiadaczem A6 C6 2.4 ben z Multitronikiem. Co jakiś czas(ostatnio coraz częściej) pojawia się następujący problem: gdy włączam auto nie podświetlają się na wyświetlaczu biegi (żadne) świeci się cały czas EPC i blokuje się skrzynia (nie mogę przełączyć na inny bieg niż P). ÂŻeby odblokować skrzynię muszę ‘patyczkiem’ kliknąć ‘zapadkę’ pod popielniczką i wtedy czasami podświetlają się biegi i wszystko jest ok. a czasami nie podświetlają się biegi i wtedy nie działa wtedy tryb S, zmiany biegów łopatkami przy kierownicy, czujnik cofania, tempomat. Nie mam pojęcia co o tym myśleć?
Serdeczna prośba o info co o tym sądzicie i co należy z tym zrobić.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
zioLeg

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 04 kwie 2010, 13:37

zioLeg pisze:Serdeczna prośba o info co o tym sądzicie i co należy z tym zrobić.
podłączyć pod kompa to pierwsze co można zrobić
wygląda na problem z wybierakiem, no ale połączenie powinno coś wypluć

Mariuszb

Post autor: Mariuszb » 06 kwie 2010, 21:16

Witam! Ja miałem dokładnie identyczny problem o jakim piszesz. Też mam A6 C6 2.4 Mam dla Ciebie dwie wiadomości dobrą i złą... Zacznę może od tego żebyś nie jechał do ASO audi bo powiedzą Ci po podłączeniu do kompa że to skrzynia siada i jest do wymiany koszt ok 20 tys zł + 3-4 tys. wymianą. To była ta zła wiadomość. Dobra jest taka że to wina sterowania skrzynią a nie jej samej. Ja byłem w Krakowie gdzie niby naprawiają takie sterowniki ale oni tylko wymontowują je z środka i wysyłają do naprawy gdzie indziej i kasują od 2 do 2,5 tys zł. Znalazłem warsztat który zajmuje się kompleksowo tym w łodzi, umówiłem sie pojechałem. Wszystko trwało ok 6 godz. z wyjęciem i zamontowaniem zapłaciłem 1500 zł z wymianą oleju, teraz jestem 2000 km po i nie miałem ani razu tego problemu. Jeśli potrzebujesz dam Ci namiary na ten warsztat ale to ew. jutro.

pencel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pencel » 14 kwie 2010, 22:34

witam ja mam podobny problem tylko ze nie podświetla mi się czasami P i N i nie mogę wtedy zapalić po odczekaniu jakiegoś czasu włączam zapłon i znowu jest ok jak jest auto zimne albo dobrze rozgrzane jest ok co może być przyczyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja