Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5TDI Q Tip] filtr wentylacji silnika

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
midimaniak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5TDI Q Tip] filtr wentylacji silnika

Post autor: midimaniak » 29 mar 2010, 22:08

Czy w moim silniku jest coś takiego jak filtr wentylacji silnika? W innych autach (BMW) jest coś takiego i jeżeli jest zatkany jakimiś odpadkami silnik może nie mieć takiej mocy i pojawiają się drobne wycieki bo ciśnienie w silniku rośnie. Więc czy ja też to mam? Jeżeli tak to gdzie i jak go wyczyścić?
Pozdrawiam

tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: tx-didi » 29 mar 2010, 22:54

masz cos takiego pomiedzy glowicami, turbo a pompa wtryskowa. Gdybys mial trudnosci z lokalizacja mozesz 'podazyc' za wezem, ktory dochodzi do dolotu powietrza do turbiny. 'Zaprowadzi' Cie wprost do filtra, ktorego poszukujesz. Mozesz rowniez wpisac w szukajke slowo 'odma' - lecz zanim osiwiejesz, stracisz/wyrwiesz wlosy z glowy chcialbym wspomniec, ze wg Twojego profilu masz 180 konna wersje 2.5 - sadzac po rm (2000) silnik AKE - w tym modelu filtr podobno sie nie zapycha/brudzi (teoretycznie bezobslugowy).

midimaniak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: midimaniak » 18 kwie 2010, 23:37

Dzięki za odpowiedź. Mój silnik ma fabrycznie 150 KM. Dopiero po chipie ma 180 więc się nie liczy :)
A z tym filtrem powiedziano mi w warsztacie, że się go czyści i podobno mechanik to zrobił.
Ale nie czuję żadnych efektów. Może wycieki z silnika się zmniejszyły.
A swoją drogą: czy drobne wycieki z tego silnika to faktycznie normalne?

tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: tx-didi » 20 kwie 2010, 09:50

Czy Twoja 'odma' nadaje sie do wymiany dowiesz sie wpisujac w szukajke 'odma' i zaglebiajac w lekturze - jeden z najbardziej popularnych tematow w 150 konnych 2.5 tdi. Oczywiscie o objawach zapchania tez jest. Jednym z 'objawow' sa wlasnie wycieki oleju - abstrachujac od powodu chyba zadne wycieki oleju nie sa normalne - wiec pewnie wypadaloby zlokalizowac i wymienic/uszczelnic/olac (opcja w zaleznosci skad i jak mocno cieknie).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja