[A6 C5] Felgi - ET 35 a ET 45
[A6 C5] Felgi - ET 35 a ET 45
Witam wszystkich. Proszę o małą pomoc. Czy przy zmianie z felg z 5x112 7x16H2 - ET 45 na 5x112 7,5Jx16H2 - ET35 będzie konieczne zastosowanie dystansów lub pierścieni centrujących? Jeżeli tak to jakich? Słyszałem tez opinie, ze przy tak małej różnicy można śmigać bez "dodatków" i nic się nie wydarzy. Mam nadzieje, że szpilki (śruby) będą pasowały te co dotychczas. Dodam, iż chodzi o Audi A6 z 2000 roku, sedan, 1.8T.
Pozdrawiam Adam.
Pozdrawiam Adam.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2010, 09:25 przez adam222, łącznie zmieniany 1 raz.
adam222
adam222, ET35 spokojnie podejdzie do naszej A6... ET dla naszych C5 jest od 35 do 45 więc spokojnie mozesz zakładać NIC NIE BEDZIE OCIERAć 
Więc dystansów nie kupuj... One tylko zmniejszaja ET i powoduja ze kolo bardziej wystaje poza obrys samochodu....
Jeśli chodzi o śruby to ja osobiście w 16 oraz 17 i 18 miałem zawsze te same i nic sie nie dzieje... Pamiętaj ze muszą to być śruby specjalne do alusów... jeśli są to śruby od stalówek to musisz zmienic na te do alu...

Więc dystansów nie kupuj... One tylko zmniejszaja ET i powoduja ze kolo bardziej wystaje poza obrys samochodu....
Jeśli chodzi o śruby to ja osobiście w 16 oraz 17 i 18 miałem zawsze te same i nic sie nie dzieje... Pamiętaj ze muszą to być śruby specjalne do alusów... jeśli są to śruby od stalówek to musisz zmienic na te do alu...
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 20:18 przez MISIEK_A6, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- mgruszecki
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
ymm a jak ja miałem 16' et35 na lato , teraz mam stalówki i te same śruby, i mam zamiar założyć 17stki nie ori et35 to będzie też git???MISIEK_A6 pisze:Jeśli chodzi o śruby to ja osobiście w 16 oraz 17 i 18 miałem zawsze te same i nic sie nie dzieje... Pamiętaj ze muszą to być śruby specjalne do alusów... jeśli są to śruby od stalówek to musisz zmienic na te do alu...
A teraz prędko! Zanim dotrze do nas, że to bez sensu...
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No ja widze akurat coś odwrotnego :mrgreen:MISIEK_A6 pisze:RomanS, no to chyba wynika z tego co napisałem...
Napisałeś:
No więc ja napisałem, że jesli ma ori alufelgi ze stajni VAG to śrub nie zmienia (nie trzeba żadnych specjalnych), bo sa te sameMISIEK_A6 pisze:Pamiętaj ze muszą to być śruby specjalne do alusów... jeśli są to śruby od stalówek to musisz zmienic na te do alu...

Części samochodowe online - Motostacja pl
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
MISIEK_A6 pisze:Jeśli chodzi o śruby to ja osobiście w 16 oraz 17 i 18 miałem zawsze te same i nic sie nie dzieje... Pamiętaj ze muszą to być śruby specjalne do alusów... jeśli są to śruby od stalówek to musisz zmienic na te do alu...
Normalnie zrobiłem takie oczy --> :shock:MISIEK_A6 pisze:RomanS, ale jak widzisz kolega powyzej jezdzi na alusach i na stalówkach i na takich samych srubach... a Tak nie można
Auto było na alu i jak kolesie wulkanizatorzy zalozyli zimówki na stali to użyli tych samych śrub... :roll:
Po czym można poznac które śruby do jakich felg?
Sorry za amatorskie pytanie: dlaczego to szkodzi??
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No MISIEK_A6, nie wiem, moze się jakoś niejasno wyrazam :?: :roll:MISIEK_A6 pisze:RomanS, ale jak widzisz kolega powyzej jezdzi na alusach i na stalówkach i na takich samych srubach... a Tak nie można
Napiszę jeszcze raz: jesli mamy alusy od Audi (stosowane fabrycznie) to na pewno mozna :!: a nawet trzeba, bo inaczej się nie da :!:

Jesli mamy alusy nieoryginalne to może byc różnie. Może byc potrzebna inna długość śrub i kształt powierzchni dociskowej (kula lub stożek).
Nie wiemy jakie ma alusy autor pytania, wiec sam musi to sprawdzić

[ Dodano: 2010-03-23, 15:33 ]
M0NEER, nie widziałem Twojego posta jak pisałem, ale jak przeczytałeś to już chyba jasne ?

- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
Alusy mam oryginalne, ale nie wiem czy śruby... ale rozmiar jest właściwy.RomanS pisze:jesli mamy alusy od Audi (stosowane fabrycznie) to na pewno mozna a nawet trzeba, bo inaczej się nie da stosować jedne i te same sruby do alusów i do stalówek.
Koledzy, pomijając fakt długości śruby, zastanawiam się: dlaczego uzywanie tych samych śrub do felg alu i stal. może byc szkodliwe??
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
A dlaczego miałoby być szkodliwe ? Producenci aut dobieraja do swoich modeli takie alufelgi (lub ktoś je dla nich specjalnie robi) aby uzywać tych samych śrub.M0NEER pisze:Koledzy, pomijając fakt długości śruby, zastanawiam się: dlaczego uzywanie tych samych śrub do felg alu i stal. może byc szkodliwe??
Inne śruby trzeba dobierać przeważnie w przypadku felg nie-ori
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
Przeczytałem wypowiedź MISIEK_A6RomanS pisze:A dlaczego miałoby być szkodliwe ?
ale domyślam się, że inne śruby stosujemy jak mamy różne ET, albo dystanse?MISIEK_A6 pisze:RomanS, ale jak widzisz kolega powyzej jezdzi na alusach i na stalówkach i na takich samych srubach... a Tak nie można
madmajster, felgi spokojnie podejdą... Tylko koniecznie sprawdz jakie masz śruby... Bo do stalowek i do alu są inne...