[A6 C6] 2.0 TDI BLB rozsypał się
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C6] 2.0 TDI BLB rozsypał się
Witam!
Jak już pisałem w temacie: LINK mam duuuuży problem z silnikiem 2.0 TDI BLB (przebieg 177 000 km). Samochód trafił do mechanika. Silnik rozebrał na części i stwierdził, że do wymiany jest:
* napinacz łańcucha pompy
* łańcuszek
* jakaś zębatka napędzająca (praktycznie się zgładziła)
* no i rozrząd ( ale to już powoli czas i go nie liczę w kosztorysach)
Mechanik sprowadza części od oryginalnego dystrybutora z Niemiec. Okazało się, że do silników 2.0 TDI do 2007 roku już nie mają tego osprzętu, i teraz proponują rozwiązanie na jakichś zębatkach. Koszt tego zestawu naprawczego to 4000 PLN. Trochę się załamałem. Całe silniki chodzą w podobnej cenie.
Pytania:
1. Czy znacie może jakieś hurtownie/sklepy w (najlepiej w Warszawie i okolicach )gdzie można dostać zestaw naprawczy ten do starszych silników.
2. Co się bardziej opłaca. Nowy silnik zamontować, czy bawić się ze starym ?
btw Troche jestem zaskoczony. Kupując AUDI wydawało mi się, że takie sytuacje to przypadłości citronów, peżotów itp... szkoda <smuty>
pozdrawiam
wOJCIECh
Jak już pisałem w temacie: LINK mam duuuuży problem z silnikiem 2.0 TDI BLB (przebieg 177 000 km). Samochód trafił do mechanika. Silnik rozebrał na części i stwierdził, że do wymiany jest:
* łańcuszek
Mechanik sprowadza części od oryginalnego dystrybutora z Niemiec. Okazało się, że do silników 2.0 TDI do 2007 roku już nie mają tego osprzętu, i teraz proponują rozwiązanie na jakichś zębatkach. Koszt tego zestawu naprawczego to 4000 PLN. Trochę się załamałem. Całe silniki chodzą w podobnej cenie.
Pytania:
1. Czy znacie może jakieś hurtownie/sklepy w (najlepiej w Warszawie i okolicach )gdzie można dostać zestaw naprawczy ten do starszych silników.
btw Troche jestem zaskoczony. Kupując AUDI wydawało mi się, że takie sytuacje to przypadłości citronów, peżotów itp... szkoda <smuty>
pozdrawiam
wOJCIECh
Re: [A6 C6] 2.0 TDI BLB rozsypał się
Kup goły słupek BRE i wsadz go i pojeżdzisz dalej. Jeśli chcesz dłużej polatac niż rok to polecam przekłądke silnika BKD z audi A3 l, leona lub golfa5. Jest inna miska i smok ale te silniki maja mniejsze przeloty. Gdyby co służe pomoca jak to przezbroić i co potrzeba. Przezbrajajc silnik nie robi się żadnych adaptacji jak ktoś wczesniej napisałwojciech_A6_C6 pisze:Witam!
* łańcuszek
Pytania:
pozdrawiam
wOJCIECh
You Can be faster!!!
USUNIęTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
Mam juz wszystkie części oprócz zębatki, która się znajduje na korbowodzie. Jest na zdjęciu z linka wyżej (a4 forum). Znacie może nr tej części ? Czy w ASO będą ją mięli ?
[ Dodano: 2010-03-17, 18:30 ]
Właśnie dodzwoniłem się do ASO. Usłyszałem : "Część wycofano w 2008 roku, w zamian mamy zestaw do przebudowy silnika, za 4300 PLN <smuty> "
Gdzie dostanę tą część :?: :?:
Właśnie dodzwoniłem się do ASO. Usłyszałem : "Część wycofano w 2008 roku, w zamian mamy zestaw do przebudowy silnika, za 4300 PLN <smuty> "
-
- Forum Audi A6 / A7
moduł z blb ( napędzany łańcuchem ) da się przerobić na napęd zębatkowy ,o ile dobrze pamiętam trzeba zmienić 3 koła zębate 1 duże na wale korbowym, małe pośrednie i małe napędzające i nie wierzę żeby to w ASO kosztowało 4 tyś.wojciech_A6_C6 pisze:Mam juz wszystkie części oprócz zębatki, która się znajduje na korbowodzie. Jest na zdjęciu z linka wyżej (a4 forum). Znacie może nr tej części ? Czy w ASO będą ją mięli ?
a z tego co wiem od kolesia który opracowywał dla vw technologię wymiany napędu modułu łańcuchowego faktycznie mogą już tego rozwiązania nie sprzedawać, ponieważ rozwiązanie to powinno i podobno jest przy naprawie modułu bądź napędu pompy olejowej zamieniane na zespół kół zębatych.
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
W poniedziałek planowany odbiór samochodu po modyfikacji.
Spodziewać się przypływu mocy (chociaż nie wiem skąd :?: :roll: ), zmiany charakterystyki pracy silnika ?
[ Dodano: 2010-03-25, 20:27 ]
Hymmm, odpowiedzi udzielę sobie sam
Charakterystyka pracy silnika:
Wielka zmiana. Silnik pracuje równo, cichutko, tylko tak miło mrrrruczy. Metaliczny dźwięk znikł. Drgania drążka zmiany biegów, oraz ogólnie kabiny również.
Moc i dynamika jazdy:
Wydaje mi się że autko zbiera się ciut lepiej, no i nie jest już tak głośne.
Ogólnie uważam, że było warto. Gdyby jednak efekt był ten sam, po wymianie tylko startych zębatek, łańcuszka itp... bez kupna całego zestawu naprawczego, bym był bardziej zadowolony
pozdrawiam
wOJCIECh
Jeszcze jedno ogłoszenie w nieodpowiednim miejscu, a otrzymasz ostrzeżenie!
Spodziewać się przypływu mocy (chociaż nie wiem skąd :?: :roll: ), zmiany charakterystyki pracy silnika ?
[ Dodano: 2010-03-25, 20:27 ]
Hymmm, odpowiedzi udzielę sobie sam

Charakterystyka pracy silnika:
Wielka zmiana. Silnik pracuje równo, cichutko, tylko tak miło mrrrruczy. Metaliczny dźwięk znikł. Drgania drążka zmiany biegów, oraz ogólnie kabiny również.
Moc i dynamika jazdy:
Wydaje mi się że autko zbiera się ciut lepiej, no i nie jest już tak głośne.
Ogólnie uważam, że było warto. Gdyby jednak efekt był ten sam, po wymianie tylko startych zębatek, łańcuszka itp... bez kupna całego zestawu naprawczego, bym był bardziej zadowolony

pozdrawiam
wOJCIECh
Jeszcze jedno ogłoszenie w nieodpowiednim miejscu, a otrzymasz ostrzeżenie!
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2010, 17:41 przez wojciech_A6_C6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam wszystkich mimo ze od niedawna jestem posiadaczem nieszczesnego silnika BLB jak go uruchamiam slychac lancuch (tak mi sie wydaje )ale trwa to moze z 20 sekund i potem jest normalnie silnik pracuje rowniutko i przyspiesza bardzo dynamicznie .Chcialbym dodac ze autko ma najechane 230 k km i przy 180 po raz drugi mialo wymieniony pasek rozrzadu .Czy ktosmoze mial podobne objawy i czym to grozi
-
- Forum Audi A6 / A7