[Audi A6 C5] Kontrolka airbag zapala się po zapięciu pasów
- El Boratto
- Forum Audi A6 / A7
[Audi A6 C5] Kontrolka airbag zapala się po zapięciu pasów
Witam,
mam pewien problem objawiający się tym, że po odpaleniu auta i pokrótkiej jeździe zapaliła mi się kontrolka airbag. Ponieważ na chwilę obecną nie posiadam jeszcze kabelka próbowałem znaleźć przyczynę takiego zachowania i znalazłem. Okazało się że po zapięciu tylnych środkowych pasów bezpieczeństwa kontrolka ta zaświeca się a po rozpięciu gaśnie. Czytałem na forum że może być to powiązane z napinaczem. Dodam że przy zaplonie kontrolka reaguje prawidłowo. Może ktoś rozbierał tylny napinacz, czy może wystarczy tylko przesmarować mechanizm zwijania??? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
mam pewien problem objawiający się tym, że po odpaleniu auta i pokrótkiej jeździe zapaliła mi się kontrolka airbag. Ponieważ na chwilę obecną nie posiadam jeszcze kabelka próbowałem znaleźć przyczynę takiego zachowania i znalazłem. Okazało się że po zapięciu tylnych środkowych pasów bezpieczeństwa kontrolka ta zaświeca się a po rozpięciu gaśnie. Czytałem na forum że może być to powiązane z napinaczem. Dodam że przy zaplonie kontrolka reaguje prawidłowo. Może ktoś rozbierał tylny napinacz, czy może wystarczy tylko przesmarować mechanizm zwijania??? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Choose your future, choose AUDI.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radosław
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
. Nie obraźcie się na moją wypowiedź,ale podobno teściowe maja zły wpływ na działanie naszych pojazdów. Gdzieś to już wyczytałem i to chyba na naszym forum,że jak się wiezie teściową to fura się sypie :evil: .Ja wiozłem swoją i złapałem dwie kichy na raz.kuna pisze:Witaj,
Mam podobną sytuację z tylnym pasem za mną - po zapięciu przez np.teściową :-P zapala mi sie kontrolka airbag.Problem tak jak napisałeś tkwi w napinaczu, lecz wątpię , czy nasmarowanie zwijacza cokolwiek tu pomoże .
Ostatecznie napinacz to jakiś tam element elektroniczny i myslę , że niestety konieczna będzie wymiana całego pasa z napinaczem.
No chyba , że się mylę - to proszę uprzejmie kunę poprawić :mrgreen:
Pozdro,
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Skrzynia: Tiptronic
Tzn że co, ewentualny czujnik sprawności napinacza byłby w bębnie? W Renalult żony jak się zapaliła kontrola airbag to się jej spytałem co dokładnie robiła - odkurzała samochód, poruszała fotelem - nie było styku w kostce łączącej napinacz ze stacyjką (pod przednim fotelem). To może u nas też coś nie łączy gdzieś pod tylną kanapą?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Ja miałem niedawno cos podobnego i usunąłem to tak...
kiedyś tam grzebałem pod tylną kanapą, bo wkurzało mnie (i nadal wkurza, bo nie znalazłem przyczyny) jak kanapa trzeszczy, jak stara wersalka <smuty> i wtedy wyciągając ją z zatrzasków rozłączyłem kostkę od airbaga, która jest pod siedziskiem ( przynajmniej u mnie tak jest). Przypomniałem sobie ostatnie kilka ruchów i... znalazłem powód - docisnąłem kostkę i problem zniknął - oczywiście trzeba było później wykasować błąd na VAGu
ale do dziś jest OK
kiedyś tam grzebałem pod tylną kanapą, bo wkurzało mnie (i nadal wkurza, bo nie znalazłem przyczyny) jak kanapa trzeszczy, jak stara wersalka <smuty> i wtedy wyciągając ją z zatrzasków rozłączyłem kostkę od airbaga, która jest pod siedziskiem ( przynajmniej u mnie tak jest). Przypomniałem sobie ostatnie kilka ruchów i... znalazłem powód - docisnąłem kostkę i problem zniknął - oczywiście trzeba było później wykasować błąd na VAGu

gwizdek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Skrzynia: Tiptronic
gwizdek to samo miałem, wkurzające jak nie wiem co, doszedłem że u mnie skrzypiało na zawiasie tylnego oparcia, prawa strona. Psiknąłem białym smarem w spreju i jak ręka odjął.gwizdek50 pisze:bo wkurzało mnie (i nadal wkurza, bo nie znalazłem przyczyny) jak kanapa trzeszczy, jak stara wersalka <smuty>
- El Boratto
- Forum Audi A6 / A7
K@MiL pisze:Miałem to samo i też z tyłu. Ogólnie początkowo to początkowo myślałem, że kurde będzie jakiś problem z poduchami ale nieOczywiście VAG i wszystko jasne. U mnie pomogło parę razy na maxa rozwinięcie i zwinięcie pasa. Błąd sam zniknął po tym (oczywiście wpis w VAG'u został).
Dzięki wielkie zrobiłem tak samo i zniknęło. Czekam tylko na kabelek i będzie wszystko jasne.