Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[100 C4] Problem z ABS

Elektryka
ODPOWIEDZ
Qlisz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[100 C4] Problem z ABS

Post autor: Qlisz » 17 gru 2009, 16:44

Witam,
mam oto taki problem:
ABS załącza się pod koniec hamowania, czyli jak czytałem dość częsta usterka.
Mam problem z diagnozą...

Ogólnie dość nietypowa sprawa bo wygląda to mniej więcej tak:
kiedy nacisnę przycisk żeby rozłączyć ABS, kontrolka nie tyle pali się co leciutko żarzy, tak że w dzień tego nawet nie widać, ale ABS nie działa.
Kiedy znowu nacisnę przycisk, kontrolka zapala się i za moment gaśnie, ABS załączony.
Kiedy jadę z włączonym, nie zapala się kontrolka, czyli błędów raczej nie łapie, a po podpięciu do VAG-a niestety nie łączy się on z ABS, więc nie jestem pewien na 100%.

Odpiąłem tylne czujniki, i przejechałem kawałek, ABS działał, tzn nie blokowało kół i nie załączał się pod koniec hamowania, po małym dystansie kontrolka się zapalała i ABS się rozłączał, czyli wykrywał brak czujników.

Dzisiaj pomierzyłem tylne czujniki, w czasie jazdy i na postoju kręcąc kołem, miałem wartości od 0,9- 1,8 kohma, czyli jak gdzieś przeczytałem mieszczące się w granicach, a więc wygląda na to że nie są zabrudzone czy za daleko odsadzone od tarczki,
Przednich nie mierzyłem, bo nie mogłem znaleźć miejsca w którym się je rozłącza, ale mniemam że są ok bo przy rozłączonych tylnych, przód działał prawidłowo...

Sam już nie wiem gdzie szukać usterki, a może to komp ABS-u padł, poradźcie gdzie szukać, co jeszcze sprawdzić:)

PS
Trochę się rozpisałem, ale chciałem jak najlepiej opisać to co udało mi się ustalić;)
Dzięki
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, 17:30 przez Qlisz, łącznie zmieniany 1 raz.

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2014
Moje auto: Allroad C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: sawik » 17 gru 2009, 22:42

pawelk600 pisze:Skoro niesprawdzałeś przodu to zrób to, albo sprawdź czy jeden z czujników nie wysunął się ze zwrotnicy.
dokładnie tak jak napisałeś! Miałem kiedyś to samo! Wystarczyło "dobić" czujnik i wszystko wróciło do normy! <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja