Witam
Moze jestem przewrazliwiony ale po wymianie oleju w warsztacie sprawdzilem poziom kilka razy na zimnym silniku i wciaz pokazuje mi stan az do konca bagnetu (kuleczki)! Sam widzialem jak mechanik spuscil caly stary i wlal dokladnie 8.2 litra....
Co sie dzieje, czy 8.2 litra to za duzo? Czy uszkodzone wtryski leja mi do cylindrow i podnosi mi sie stan a jesli tak jak bardzo grozny jest za wysoki stan oleju d 2.7 tdi???
Dzieki za pomoc, bo juz swira powoli dostaje...
[A6 C6 2.7TDI] Za wysoki poziom oleju po wymianie.
8,2L?? Moim zdaniem to za dużo ja bym troche spuścił. Za dużo oleju powoduje dłuższe rozgrzewanie oleju a także za duże ciśnienie co może spowodować w najlepszym razie wycieki oleju np. nad miską, pod pokrywą zaworów, rozszczelnienie uszczelniaczy . . . Najlepiej jest utrzymywać na poziomie około 3/4 stanu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
W manualu ktory mam zalaczony jest wyraznie napisane 8,2 litra, ale moze cos im sie tam Ingolstadt pokielbasilo 
Tak czy inaczej pojede dzis upuscic z 2 setki i zobaczymy czy bedzie rozslo czy nie...
Pozdrawiam.
PS: Czy jesli w najgorszym wypadku leje mi ktorys z wtryskow, powinienem spodziewac sie innych objawow?

Tak czy inaczej pojede dzis upuscic z 2 setki i zobaczymy czy bedzie rozslo czy nie...
Pozdrawiam.
PS: Czy jesli w najgorszym wypadku leje mi ktorys z wtryskow, powinienem spodziewac sie innych objawow?
Witam,
dołaczę sie do tematu; ostatnio w moim 2,5TDI zauważyłem wycieki oleju - na moje oko leci wokół filtra oleju (obudowa jest cala mokra i pod filtrem jest olej). Dziś sprawdzałem poziom na bagnecie - jest powyżej MAX - czy te wycieki mogą być spowodowane nadmiarem oleju?
no i czy to normalne, że ucieka spod obudowy filtra?
Zgodnie z poradami powyżej spróbuję spuścić trochę oleju i zaobserwuję czy nadal wycieki się pojawiają.
Ostatnio olej był wymieniany w maju - jak sprawdzałem poziom był ok.
Czy nadmiar oleju wynika z przedostawania się ON do oleju silnika
- często robię, krótkie trasy na zimnym silniku.
dołaczę sie do tematu; ostatnio w moim 2,5TDI zauważyłem wycieki oleju - na moje oko leci wokół filtra oleju (obudowa jest cala mokra i pod filtrem jest olej). Dziś sprawdzałem poziom na bagnecie - jest powyżej MAX - czy te wycieki mogą być spowodowane nadmiarem oleju?
no i czy to normalne, że ucieka spod obudowy filtra?
Zgodnie z poradami powyżej spróbuję spuścić trochę oleju i zaobserwuję czy nadal wycieki się pojawiają.
Ostatnio olej był wymieniany w maju - jak sprawdzałem poziom był ok.
Czy nadmiar oleju wynika z przedostawania się ON do oleju silnika
- często robię, krótkie trasy na zimnym silniku.
Pozdrawiam
Maciej
Maciej
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Wczoraj kumpel zlal mi 0.5 litra lecz niestety zaparkowalem auto na nie za rownym terenie i nie dalem rady sprawdzic... Mimo tego stan na bagnecie byl az pod kropke...
[ Dodano: 2009-12-16, 07:35 ]
Zlalem 0.5 litra - te ktore prawdopodobnie scieklo z filtra przy wymianie i przez ostatnie 2 dni jest dobrze. Stan na zimnym silniku jest wciaz taki sam i w bezpiecznym zakresie.
Dzieki i pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-16, 07:35 ]
Zlalem 0.5 litra - te ktore prawdopodobnie scieklo z filtra przy wymianie i przez ostatnie 2 dni jest dobrze. Stan na zimnym silniku jest wciaz taki sam i w bezpiecznym zakresie.
Dzieki i pozdrawiam
wysoki poziom oleju w silniku po wymianie
nie wiem czy dobrze piszę do misiaka76, jestem tu nowy, z góry przepraszam za zamieszanie. Mam problem z poziomem oleju, jest za wysoki, był wymieniany wtryskiwacz w AutiVivie, później pojechałem ponownie bo stwierdziłem za duży poziom oleju, wymieniono mi z filtrem i po kilku dniach znów poziom oleju sięga do kulki, nie wiem co o tym myśleć ?
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc