Witam,
zakupiłem A6 sprowadzone z Belgii. Przebieg auta to 260 tys. Chcę wymienić olej. W książce serwisowej jest wpisana notka odnośnie oleju, pisze: "Longlife 506 00". Problem w tym, że jakoś nie ma za bardzo na rynku olejów zgodnych z normą 506. Wszędzie tylko 505 lub 504/507. Co mam zrobić w tej sytuacji? Jaki olej zastosować?
[C5 1.9TDI (110KM)] Norma 506 00
A6TDI ,
Dzięki wielkie za uświadomienie. Czyli wychodzi na to, że norma 507 po prostu zastąpiła 506. Hmm, mimo wszystko wciąż mam dylemat. Troche się naczytałem, że long life nie ma nasze polskie warunki, więc chyba zaleje jakimś 505. Myślę nad Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40. Mam tylko nadzieje, że mój motorek to przyjmie spokojnie.
Zbędne komentarze będą usuwane!
Dzięki wielkie za uświadomienie. Czyli wychodzi na to, że norma 507 po prostu zastąpiła 506. Hmm, mimo wszystko wciąż mam dylemat. Troche się naczytałem, że long life nie ma nasze polskie warunki, więc chyba zaleje jakimś 505. Myślę nad Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40. Mam tylko nadzieje, że mój motorek to przyjmie spokojnie.
Zbędne komentarze będą usuwane!
Ostatnio zmieniony 04 gru 2009, 12:14 przez kamsonx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Nie masz auta z pompo wtryskami czy filtrem cząstek stałych dlatego nie musisz koniecznie lać oleju z normą 506.00 czy 504.00/507.00 jeżeli Cię stać to śmiałe je możesz lać bo chcarakteryzuja się dobrymi parametrami, wymieniaj oliwę co 15tyś i będzie git.
U mnie w rodzinie wszyscy na motulu śmigają więc ten olej mogę Ci polecić bo po kilkudziesięciu tys km we wszystkich autach wszystko jest OK
U mnie w rodzinie wszyscy na motulu śmigają więc ten olej mogę Ci polecić bo po kilkudziesięciu tys km we wszystkich autach wszystko jest OK
Chiptuning, serwis DPF, Hamownia 4x4 MAHA - Poznań/Trójmiasto/Wałbrzych
tuneforce.pl
serwisdpf.pl
tuneforce.pl
serwisdpf.pl