Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 ]-komputer pokładowy -nr VIN

Elektryka
ODPOWIEDZ
mops51
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 ]-komputer pokładowy -nr VIN

Post autor: mops51 » 26 lis 2009, 10:37

Witam .
Mam pytanie odnośnie nr vin w a6 c6. Mianowicie kolega ostatnio kupił ładne c6 z 2006 r. Autko nabył jako pokradzieżowe. Po załatwieniu wszelkich formalności ( nowe nr , przeglądy itd) stał się dumnym posiadaczem pięknego c6. Problem w tym że ów znajomy posiada w tej chwili dwa nr vin . Tzn w bagażniku auta są dwie naklejki które mają taki sam nr vin , a w komputerze pokładowym nr vin jest inny. Po spr przez znajomego w VW , w obu przypadkach jest to ten sam rocznik samochodu . Problemy mogą się zacząć gdy kolega będzie chciał zamówić części po nr vin. Stąd moje pytanie , czy jest możliwość wymiany komputera pokładowego w audi c6 (tak aby był inny nr vin) , czy raczej to naklejki w bagażniku zostały zmienione . Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 lis 2009, 19:40 przez mops51, łącznie zmieniany 3 razy.
SIŁA CZŁOWIEKA NIE POLEGA NA TYM, ŻE NIGDY NIE UPADA, ALE NA TYM, ŻE POTRAFI SIę PODNIEŚć.

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomciar » 26 lis 2009, 11:31

No te naklejki to jest to co fabryka nakleiła - czyli z takim vin-em wyjechał z fabryki i tym vin-em powinien się posługiwać podczas zamawiania części. A vin który ma w papierach to juz inny, nowy, nadany przez urząd. Ja bym nic nie kombinował i nie mnożył kosztów, niech zostanie tak jak jest.

EDIT: Teraz doczytałem, no trzeba by najpierw ustalić który VIN jest fabryczny, czy ten na naklejkach czy ten w elektronice auta.

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 28 lis 2009, 06:21

mops51 pisze:kolega ostatnio kupił ładne c6 z 2006 r. Autko nabył jako pokradzieżowe.
mops51 pisze:Problem w tym że ów znajomy posiada w tej chwili dwa nr vin ...
:) ... a kolega to przepraszam gdzie mieszka? w Libii? w Mozambiku?
Bo jeśli nie, to:
- skoro nabył auto "pokradzieżowe" to należy założyć że nabył je z licytacji policyjnej za zgodą i wiedzą prawowitego właściciela/właścicieli.
W takim przypadku auto ma ustalony w dokumentacji przez Policję numer VIN i ten numer jest oboowiązujący.
Oczywiście nie będziemy tu dywagować który VIN (komputer, naklejki, gródź) jest "najbardziej prawdziwy" (bo zarówno jedno, drugie jak i trzecie można w kilka chwil zmienić :-( ).
I nie będziemy dywagować czy i gdzie w aucie znajduje się spaw poprzeczny pomiędzy np. oryginalnym i legalnym tyłem (np z auta po spaleniu) a dołożonym ukradzionym przodem z silnikiem i elektroniką :-/
Wykonane mody :) :
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS

C7:
- ori kamerka, ori hak

mops51
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mops51 » 28 lis 2009, 09:07

Witam
Temat do zamknięcia. Po rozkodowaniu nr VIN sprawa jest jasna.
Ps. Kolega mieszka w Polsce ;-)

Dziękuję i pozdrawiam
SIŁA CZŁOWIEKA NIE POLEGA NA TYM, ŻE NIGDY NIE UPADA, ALE NA TYM, ŻE POTRAFI SIę PODNIEŚć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja