witam ,posiadam A6 C6 2.0TDI silnik o oznaczeniu BLB
problemy mam 2 ,mianowicie pierwszy to taki ,jak samochod jest na biegu jalowym ,co 1-2 seukndy zatrzesie sie,
drugi problem to taki ze silnik przy przyspieszaniu szarpie,tak jakbym mial krzywe koła, przy mniej dynamicznym przyspieszanie jest to mniej odczuwalne ,na postoju wchodzi na obroty bez problemu, czyli tylko przy obciazeniu , od czego zaczac sprawdzanie/wymiane ? ,posiadam vaga na canie oryginalnego,ale nie wykrywa zadnych bledow na pompowtryskach,
w drugim samochodzie o takich samych parametrach jest problem tego typu ze samochod troche kopci jak przyspieszasz mocno , oraz jak przygazujesz do 3-4K obrotow to jak spada,to jest takie dziwny dzwiek ( tryyyy ) niepokoi mnie bo w drugiej tego nie ma.... czy turbina konczy swoja zywotnosc?
[A6 C6 BLB] szarpiacy silnik
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
W pierwszym przypadku prawie na 100% nieszczelność w układzie dolotowym - pęknięty interkuler lub rura ciśnieniowa za turbiną.
Przy tych samych objawach ja miałem pękniętą dolną rynienkę interkulera, a kolega w A4 z tym silnikiem pękniętą rurę ciśnieniową za turbiną. Jak pojeździsz dłużej wywali ci błąd przepływomierza, ale go nie wymieniaj - obaj ponieślismy niepotrzebne wydatki, bo rzeczywite przyczyny były jak wyżej.
Przy tych samych objawach ja miałem pękniętą dolną rynienkę interkulera, a kolega w A4 z tym silnikiem pękniętą rurę ciśnieniową za turbiną. Jak pojeździsz dłużej wywali ci błąd przepływomierza, ale go nie wymieniaj - obaj ponieślismy niepotrzebne wydatki, bo rzeczywite przyczyny były jak wyżej.
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Zobacz tutaj a6-c6-20tdi-bre-zawirowania-obrotow-vt13201.htm