[A6 C5 2001 1.9 AJM] Nie działa prędkościomierz
[A6 C5 2001 1.9 AJM] Nie działa prędkościomierz
Witam
Mam taki oto problem. Jeszcze wczoraj zauważyłem że wskaźnik paliwa zaczął "latać" na lewo i prawo choć miałem ok pół zbiornika paliwa. Dziasiaj rano zauważyłem że prędkościomierz w ogóle nie działa nie zliczane są kilometry itp. Wszystkie pozostałe są ok, poza wspomnianym wcześniej wskaźnikiem paliwa. Podłączałem VAGA i nie wyświetla żadnych błędów a podczas jazdy prędkość samochodu cały czas wyświetla 0 km/h. Czy ktoś mi może pomóc i powiedzieć gdzie jest wtyczka czujnika prędkości (podejrzewam że jest poluzowana, brudna itp.). Czy może to coś innego?
Pomocy.
Mam taki oto problem. Jeszcze wczoraj zauważyłem że wskaźnik paliwa zaczął "latać" na lewo i prawo choć miałem ok pół zbiornika paliwa. Dziasiaj rano zauważyłem że prędkościomierz w ogóle nie działa nie zliczane są kilometry itp. Wszystkie pozostałe są ok, poza wspomnianym wcześniej wskaźnikiem paliwa. Podłączałem VAGA i nie wyświetla żadnych błędów a podczas jazdy prędkość samochodu cały czas wyświetla 0 km/h. Czy ktoś mi może pomóc i powiedzieć gdzie jest wtyczka czujnika prędkości (podejrzewam że jest poluzowana, brudna itp.). Czy może to coś innego?
Pomocy.
Marcin
Jasne że zaglądnąłe. Problem tamten dotyczył czujnika w skrzyni multitronic. Nie wiem czy to jest jakaś różnica.slavi16 pisze:lichtus, zaglądałeś do tego tematu: a6-c5-predkosciomierz-i-ecu-nie-wskazuje-vt10660.htm
Marcin
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MARIUSZ
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Allroad C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Na początek skoro masz VAG-a wykonaj test zegarów (to nie sprawdzanie błędów) , jeśli wskazówki pójdą do góry i zatrzymają się w miejscach prawidłowych to oznacza że zegary są sprawne w innym wypadku do wymiany .Co do miejsca czujnika zdjęcia po niżej, możesz jeszcze sprawdzić czy jest odczyt prędkości w bloku silnik , klimatyzacja,zamek centralny ,jeżeli w żadnym z powyższych bloków nie ma odczytu to winny jest czujnik jeżeli jest odwrotnie winne są zegary.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A jak wykonać ten test? w której grupie? Mam Vaga 311 2-N.mario1278 pisze:Na początek skoro masz VAG-a wykonaj test zegarów (to nie sprawdzanie błędów) , jeśli wskazówki pójdą do góry i zatrzymają się w miejscach prawidłowych to oznacza że zegary są sprawne w innym wypadku do wymiany .Co do miejsca czujnika zdjęcia po niżej, możesz jeszcze sprawdzić czy jest odczyt prędkości w bloku silnik , klimatyzacja,zamek centralny ,jeżeli w żadnym z powyższych bloków nie ma odczytu to winny jest czujnik jeżeli jest odwrotnie winne są zegary.
Marcin
Dzieki. Testy wypadły pomyślnie. Czyli deska jest ok. Ostatnio wymieniałem parę rzeczy m.in rozrząd. Może przez przypadek poluzowali wtyczkę czujnika prędkości...? Wiem że czujnik jest gdzieś w skrzyni biegów ale nie wiem czy dostęp do niego jest łatwy.mario1278 pisze:Więc najpierw wchodzisz w adres 17 potem output test i wcisnąć start , wskazówki powinny powędrować do góry , w twoim przypadku obrotomierz 3000 i prędkościomierz 100km/h pod warunkiem że to nie wersja z milami
Marcin
-
- Forum Audi A6 / A7
Mam ten sam problem co koledzy. Czy ktoś może coś wie bo temat nie został rozwiązany .Elm0 pisze:Witajcie - odpisuję w tym temacie, bowiem mam ten sam problem - nie działa prędkościomierz i wskazania paliwa, nt. obrotomierz działa OK.
Autko 2,5 TDI. Sprawdzalem VAG-iem - zegary dzialają.
Jak sprawdzić czujnik? - Jak jest z dostępem do niego i czy ew czyszczenie jego wchodzi w grę?
Bardzo proszę o pomoc .
- alvaroalvaro78
- Forum Audi A6 / A7