Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

AirBag się świeci

Elektryka
ODPOWIEDZ
a6 1.9tdi

AirBag się świeci

Post autor: a6 1.9tdi » 01 paź 2009, 19:26

witam świeci mi się airbag byłem u mechanika wykasował mi błąd i po 10min znowu to samo i tak z 4razy kasowałem błąd i nadal się zapala po jakimś czasie, jaka jest przyczyna?

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 01 paź 2009, 19:46

a6 1.9tdi pisze:wykasował mi błąd
jak kasował, to mógł Ci powiedzieć o co kaman, w błędzie pewnie było coś napisane, który jasiek, a może i pas

mk_1984
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2002 2,5 TDI] airbag sie swieci

Post autor: mk_1984 » 10 mar 2010, 18:36

Podlacze sie po temat. Poniewaz tez bylem ze swiecacym sie airbagiem u elektryka. Podlaczyl Vaga. wyskoczyl blad napinacza pasów, z tylu, srodkowego! Skasowal Go ale po 10 minutach znowu sie zapalil. Co moge zrobic? Moze to porozkrecam i zerkne czy tam wszystko w porzadku. Moze problem z kostka czy cos? Pozdrawiam.

jaroznet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaroznet » 11 mar 2010, 11:18

koledzy pozwole tez się podpiąć pod temat. mianowicie u mnie rowniez swieci sie kontrolka AB.
na serwisie zvagowali mi to i powiedzieli ze to blad poduchy pasazera.
auto nigdy nie bite z przodu, serwisant powiedzial ze to jakas taśma przy poduszcze i ze to czesta awaria w audi, zapewnil mnie rowniez ze podczas dzwona ta poducha zadziala jak i 5 innych. teraz tylko pytanie czy jest możliwość naprawy tej taśmy? czy musze wymienic poduche??

troche irytuje swiecaca sie jedna kontrolka na zegarach i w dodatku od poduszek.

jakieś porady odnosnie rozwiazania tego problemu?

pozdrawiam.

jaroznet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaroznet » 11 mar 2010, 11:24

w zyciu nie wyciagalem poduchy
musze do tego odlaczyc aku?
gdzie taka taśme dorwe? serwis cos takiego posiada?
orientujesz sie moze gdzie mam szukac w poduszce tej tasmy?

moze najlepszym rozwiazaniem dla mnie bedzie odstawienie auta do jakiegos warsztatu zajmujacegosie tego typu przypadlosciami?

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 11 mar 2010, 11:50

panowie, nie mieszacie troszeczkę?? jakaż to taśma jest przy poduszce pasażera??

Marnas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marnas » 11 mar 2010, 18:54

a niemiałes wody w aucie? dywaniki niebyły mokre? ja tak miałem i czujnik uderzeniowy szlak trafił. czujnik uderzeniowy jest pod wykładziną. sprawdz to. koszt w krakowie to od 340-510zl.pozdro

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 11 mar 2010, 19:44

kuna pisze:
jaroznet pisze:ze to blad poduchy pasazera.
arthurr pisze:jakaż to taśma jest przy poduszce pasażera??
masz rację!!! <ok>
nie doczytałem dokładnie posta - lecz w jakiś sposób poduszka pasażera jest połoczona, więc jest tasma czy jej nie ma? :roll:
jest najzwyklejszy kabelek ;-)
taśma jest pod kierownicą żeby jakoś dać prąd na kręcącą się poduchę ;-) taśma lubi się przetrzeć, stracić styk itp, ale w połaczeniu poduchy pasażera musiałby ktoś grzebać żeby coś złego się z tym działo

do autora: podaj pełny kod i opis błędu. Nie wiem jakie masz auto ale jak masz np. poduchy w fotelach to - bez urazy mechanika - błąd po angielsku mógł zostać źle przetłumaczony i być może chodzi inną poduchę niż tę o której teraz gdybamy

mk_1984
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C5 2002 2,5 TDI] airbag sie swieci

Post autor: mk_1984 » 12 mar 2010, 13:41

kuna pisze:
mk_1984 pisze:Podlacze sie po temat. Poniewaz tez bylem ze swiecacym sie airbagiem u elektryka. Podlaczyl Vaga. wyskoczyl blad napinacza pasów, z tylu, srodkowego! Skasowal Go ale po 10 minutach znowu sie zapalil. Co moge zrobic? Moze to porozkrecam i zerkne czy tam wszystko w porzadku. Moze problem z kostka czy cos? Pozdrawiam.
Prawdopodobnie napinacz się skończył , choc sprobuj rozciągnąć pas na maxa i pozwolic mu się zwinąc. Komuś z forum taki zabieg pomógł.
Mam podobną sytuację z tylnym lewym pasem , ale kontrolka tylko sie zapala jak ktos go zapnie.Jest to z pewnościa jakiś mankament elektroniki i konieczna będzie wymiana samego napinacza lub też całego pasa.
Pozdro, :-D
Zrobilem jak radziles: rozciagnalem pas na maxa przy wylaczonym zaplonie. Wlaczylem zaplon i airbag dalej sie swiecil. Rozciagnalem jeszcze raz na wlaczonym zaplonie i... airbag przestal sie swiecic. Juz sie cieszylem, ze wszystko okej, ale po jakis 10km znowu sie zaswiecil. Pewnie trzeba bedzie jednak wymienic ten napinacz. Znasz moze jakiegos dobrego elektryka ktory sie tym zajmnie (gdzies na ÂŚlasku). Mam dobrego mechanika, ale z elektrykiem jest problem. Dzieki. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja