Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Allroad C5 2,7T] problem z zawieszeniem pneumatycznym

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
superwujo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Allroad C5 2,7T] problem z zawieszeniem pneumatycznym

Post autor: superwujo » 25 wrz 2009, 19:24

od kilku tygodni zauważyłem, ze po dłuższym postoju(np. przez noc) na poziomie 1 lub 2 samochód siada na przodzie, a czasem tylko na prawą stronę. Czytając coś niecoś na ten temat, postanowiłem zrobić przegląd poduszek za pomocą mydła i wody, ale niestety nie znalazłem żadnej nieszczelności. A teraz mam pytanie do znawców tematu, czy takie zachowanie samochodu oznacza napewno nieszczelność poduszek ( może gdzieś po drodze z kompresora do miechów) czy może być coś innego np. związanego ze sterownikiem czy czujnikami. Dodam, że na poziomie 3 i 4 może stać tydzień i nic nie opada.

superwujo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: superwujo » 27 wrz 2009, 22:15

Dziękuję Piotrze za odpowiedz. Jezeli dobrze zrozumiałem to najpierw powinienem zrobic odczyt pamieci usterek i weryfikacje wartosci nastawnych w celu sprawdzenia sterownika i czujników (Od razu mam pytanko moze ktos wie gdzie mogę coś takiego zrobić w Krakowie lub okolicy :?: ) i jeżeli by sie okazało , że wszystko jest w porządku to wtedy napewno pozostaje nieszczelność którejś z poduszek.

pozdrawiam
Wojtek

superwujo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: superwujo » 29 wrz 2009, 10:15

Czyżby nie było w Krakowie żadnego fachowca :-( , być może musze poszerzyć obszar poszukiwań :lol:

Awatar użytkownika
waszpaw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: waszpaw » 29 wrz 2009, 10:20

Ello. Jeśli chodzi o sprawdzenie pamięci błędów, to mogę Ci pomóc. Co do odczytu innych parametrów - jeśli się dokształcisz, to służę VAGiem. Natomiast co do reszty - sugeruję Ci wycieczkę na ÂŚląsk;-)
Paweł

kuczmier
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuczmier » 27 sty 2010, 14:14

Cześć, miałem dokładnie ten sam problem. Przyczyną okazała się przetarta poduszka - w miejscu, które "zawija się" przy podnoszeniu widać było delikatne przetarcie.
Zanim do tego doszedłem kosztowało to trochę nerwów i zachodu - m.in. odczyty VAG i naprawa amortyzatorów "zestawem naprawczym" (gumowa uszczelka na górze amortyzatora).
Ostatecznym testem było spryskanie amortyzatorów środkiem dającym bąbelki typu "ludwik" - w miejscu przetarcia, tam gdzie ulatywalo powietrze widać było tworzące się bańki.

Trzeba było wymienić poduszkę, którą jako używaną kupiłem na allegro - od tamtej pory bez zastrzeżeń (no może pomijając równomierne opadanie auta podczas takich mrozów jak dziś).

Powodzenia! Michał

ttomecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ttomecki » 29 sty 2010, 10:03

Witam , czy jest może jakiś prosty sposób na określenie stanu miechów przy zakupie allroada, przypuszczam że jest ciężko, ale może chociaż jakieś proste sposoby na sprawdzenie czy są całkowicie do dup..., dodam że nigdy nie użytkowałem allroada.
Szukam Allroada

marcin2808
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin2808 » 19 gru 2010, 13:13

witam ja tez mam podobny problem w moim aucie siada tyl samochodu o 1 poziom ale zaznaczam rownomiernie i to zaczelo sie po wymianie kompresora mam pytanie czy przyczyna takiego problemu moga byc duze mrozy

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja