alukard pisze:napewno bedzie twardo
napewno szybciej poleci zawias
napewno lepij ci sie bedzie jezdzic
napewno pokrzywisz felgi

Mialem podobne obawy przy przejściu z kół 16 calowych na 17stki i stwierdzam, że:
alukard pisze: napewno bedzie twardo
Na pewno nie twardo, auto prowadzi się bardziej sztywno ale o twardości nie ma mowy!!
alukard pisze: napewno szybciej poleci zawias
Teoretycznie to ma sens
Nie da się jednoznacznie stwierdzić o ile szybciej zużyje sie zawieszenie, gdyż ono nie psuje się gwałtownie... to tak jak z amortyzatorami, on się zużywają ale my tego nie zauważamy z dnia na dzień i wydaje się, że ciągle jest ok...
alukard pisze: napewno lepij ci sie bedzie jezdzic
pojęcie względne

na pewno duuużó ładniej autko sie prezentuje
alukard pisze: napewno pokrzywisz felgi
Póki co nie pokrzywiłem felg i staram się omijac dziury nie ważne czy to na zimowych 16 czy letnich 17 - jeśli ktoś bierze pod kola z dużą prędkośćią każdą dziurę i to pogiąć może nawet felgi 15 z profilem opon 70
Jestem zadowolony, że przeszedłem na 17, autko o wiele bardziej mi sie podoba na większych kołach, opony są jednak sporo droższe od 16 calowych ale to raczej przez to, że nie chciałem się pakować w rozmiar 225/45/17 wiec zakupiłem 205/50/17. Wiem, że opony powinny być szersze przy 17 calach ale takiego wyboru dokonałem świadomie.
Z mojej strony polecam koła 17 calowe i oponki 205/50/17 komfort prawie taki sam jak na 16stkach, szerokość 205 nie wpływa negatywnie na prowadzenie w koleinach czy w kałużach, do silniczka 1,9 TDI myślę, że szerokość 205 jest ok chociaż jak pisałem wyżej, wg tabel zamienników opony powinny być szersze

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem