Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 2.4] opary leca z jednego tłumika??

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
dobi1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 2.4] opary leca z jednego tłumika??

Post autor: dobi1988 » 14 wrz 2009, 13:59

Witam mam taki problem z autem , mam dwa tłumiki jeden po lewej drugi po prawej , i z jednego lecą opary a z drugiego nie . Najbardziej widac to rano jak jest niska temeratura silnika. Sprawdzalem czy są zapchane katalizatory ale nie bo ich nie ma wstawione są strumienice... Czego moze być przyczyna dymienie tylko z jednej strony a nie z dwoch tłumikow.

dziadzia1000
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziadzia1000 » 14 wrz 2009, 15:36

a napewno to sa 2 orginalne tlumniki a nie jeden a drugi atrapa tez mialem 2.4 c5 nie tak dawno i mialem tylko jeden tlumnik moze ktos przerobil

dobi1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dobi1988 » 14 wrz 2009, 19:34

dziadzia1000 pisze:a napewno to sa 2 orginalne tlumniki a nie jeden a drugi atrapa tez mialem 2.4 c5 nie tak dawno i mialem tylko jeden tlumnik moze ktos przerobil
tak tłumiki są oryginalne bo sprawdzalem na kanale... i pamietam ze ostatnio lecialy opary rownomiernie z dwoch tłumikow tak samo...
A i nawet jak sie reka przytka jeden tłumik to opary są gorące, natomiast w drugim opary są chłodne;/
Dodam że moje auto to audi a6 c5 2.4 QUATTRO

karis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karis » 18 wrz 2009, 22:55

A sprawdzałeś szczelność całego układu wydechowego?może się zdarzyć że po drodze masz dużą dziurę i tam właśnie opary uciekają:)

dobi1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dobi1988 » 20 wrz 2009, 10:33

karis pisze:A sprawdzałeś szczelność całego układu wydechowego?może się zdarzyć że po drodze masz dużą dziurę i tam właśnie opary uciekają:)
no właśnie dziury żadnej nie mam;/ sprawdzalem to...
z jednego tłumika gorące opary z drugiego słabo leci i chłodne są...

Misiek_84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Misiek_84 » 26 wrz 2009, 22:12

dobi1988 pisze:
karis pisze:A sprawdzałeś szczelność całego układu wydechowego?może się zdarzyć że po drodze masz dużą dziurę i tam właśnie opary uciekają:)
Witam kolegow. Jestem po tej samej usterce. Opary lecialy z jednego tlumika a z drugiego nic. Wszedlem pod kanal i okazalo sie ze spaliny dochodza tylko do tlumika srodkowego. Dzisiaj rano bylem u magika od tlumikow. Odcial gumowka tlumik srodkowy i okazalo sie ze poprzedni wlascicel katalizatory zamienil na strumienice bo mu sie posypaly. Ale facet ktory mu zmienial nie przeciscil calego ukladu i tlumik zapchal sie wata i drobinkami katalizatora. Cala operacja trwala 30 min. Koszt 50 zł. Jednym slowem odpal auto niech pochodzi,wejdz po auto i "obmacaj" rure w ktorym miejscu robi sie zimna. z tymi info jedz do jakiegos faceta od tlumikow niech odetnie w tym miejscu i przecisci. Okazalo sie poza tym ze tlumik jest jakos wzmacniany i nie da sie go raczej przepalic usterki moga sie tylko pojawic wewnatrz układu. Jezeli moglem pomoc to sie ciesze jakbys mial pytania to pisz na PW. Pozdrawiam

dobi1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dobi1988 » 30 wrz 2009, 19:01

Misiek_84 pisze:
dobi1988 pisze:
Witam kolegow. Jestem po tej samej usterce. Opary lecialy z jednego tlumika a z drugiego nic. Wszedlem pod kanal i okazalo sie ze spaliny dochodza tylko do tlumika srodkowego. Dzisiaj rano bylem u magika od tlumikow. Odcial gumowka tlumik srodkowy i okazalo sie ze poprzedni wlascicel katalizatory zamienil na strumienice bo mu sie posypaly. Ale facet ktory mu zmienial nie przeciscil calego ukladu i tlumik zapchal sie wata i drobinkami katalizatora. Cala operacja trwala 30 min. Koszt 50 zł. Jednym slowem odpal auto niech pochodzi,wejdz po auto i "obmacaj" rure w ktorym miejscu robi sie zimna. z tymi info jedz do jakiegos faceta od tlumikow niech odetnie w tym miejscu i przecisci. Okazalo sie poza tym ze tlumik jest jakos wzmacniany i nie da sie go raczej przepalic usterki moga sie tylko pojawic wewnatrz układu. Jezeli moglem pomoc to sie ciesze jakbys mial pytania to pisz na PW. Pozdrawiam
Problem został rozwiązany tak jak mówił Misiek_84 tłumik był zatkany pozostałościami od katalizatora odcialem rure wydłubałem srubokretem wygladalo to jak wegiel tylko z dziurkami i jest juz gites , opary leca z obu tlumikow tak samo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja